SZO: “Treću nedelju zaredom opada broj novih slučajeva i preminulih od kovida”

Broj novih slučajeva zaraze koronavirusom opao je u svetu 21 odsto u poslednjih nedelju dana, odnosno treću uzastopnu nedelju, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija.

0
32

U svom nedeljnom izveštaju SZO je navela da je bilo više od 12 miliona novozaraženih koronavirusom prošle nedelje. U protekloj nedelji umrlo je osam odsto ljudi manje širom sveta, odnosno oko 67.000, i prvi put je nedeljni broj smrtnih slučajeva smanjen od početka januara.

Zapadni Pacifik jedina je oblast gde je zabeležen porast broja novozaraženih kovidom-19, sa skokom od 29 odsto u prethodnih nedelju dana, dok je broj infekcija na drugim mestima znatno pao.

Broj novih smrtnih slučajeva od kovida takođe je porastao u Zapadnom Pacifiku i u Africi dok je svuda drugde taj broj pao.

Najveći broj novozaraženih od kovida zabeležen je u Rusiji, Nemačkoj, Brazilu, SAD i Južnoj Koreji.

SZO navodi da je omikron ubedljovo najdominantniji soj u svetu i predstavlja više od 99 odsto analiziranih slučajeva. Delta soj je još jedini drugi soj koji se pojavljuje i predstavlja jedan odsto slučajeva.

Svetska zdravstvena agencija je takođe prijavila da podaci o vakcinaciji pokazuju da buster doze znatno popravljaju efikasnost vakcina protiv omikron soja ali da treba sakupiti više podataka da se utvrdi koliko dugo ta zaštita traje.

Zdravstveni zvaničnici ukazali su da omikron izaziva blaže oblike bolesti nego raniji sojevi kovida-19 i u zemljama sa visokom stopom vakcinacije omikron se raširio jako ali stopa hospitalizacija i umrlih nije znatno povećana.

Naučnici upozoravaju da je i dalje moguće da bi sojevi koji su lakše prenosivi i smrtonosniji mogli još da se pojave ako se dozvoli da se virus nekontrolisano širi. (Beta)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.