SZO: Prva klinička testiranja vakcine protiv korona virusa za tri do četiri meseca

Klinička testiranja vakcine protiv koronavirusa očekuju se za tri do četiri meseca, izjavio je portparol Svetske zravstvene organizacije Tarik Jašarević.

0
34

Na pitanje lista da li je proces razvijanja vakcine protiv COVID-19 mogao da bude brži, on je rekao da je proces koji vodi do nove vakcine veoma složen i da tu ništa ne sme da se previdi.

“Novi virus je globalni problem, a vakcina protiv njega globalni poduhvat za koji imamo podršku i Svetske banke i Koalicije za inovacije u sprečavanju širenja infektivnih bolesti. Cilj je svima da se što pre dodje do vakcine”, dodao je portparol SZO.

Prema njegovim rečima, potvrđeno je na osnovu genetske strukture virusa da on ne dolazi iz laboratorije, a sve je više dokaza o povezanosti COVID-19 sa sličnim virusima korona koji se javljaju kod slepih miševa, naročito kod vrste Rhinolophus.

Broj umrlih od korona virusa u svetu dostigao je 3.000, nakon što je Kina prijavila još 42 nova slučaja, ali su smrtni slučajevi zabeleženi u deset drugih zemalja.
korona virus

Najveći broj umrlih, više od 90 odsto, je u centralnoj kineskoj provinciji Hubei u kojoj se virus pojavio krajem prošle godine.Najviše smrtnih slučajeva van Kine je u Iranu, gde je preminulo više od 50 ljudi i Italiji, sa više od 30 umrlih.

Širom sveta zabeleženo je skoro 90.000 slučajeva, a broj zaraženih sada brže raste van Kine nego unutar te zemlje, prenosi BBC.Kako navodi Svetska zdravstvena organizacija, većina zaraženih ima samo blage simptome krona virusa, a stopa smrtnosti je između 2 i 5 odsto. (Agencije)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.