SZO osudila šokantne nejednakosti u pristupu antikovid vakcinama

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) osudila je danas „šokantne nejednakosti u pristupu vakcinama“ protiv kovida-19, na otvaranju godišnjeg virtuelnog sastanka afričkih ministara zdravlja.

0
8

„U svetu je 140 zemalja vakcinisalo najmanje deset odsto svoje populacije, ali na našem kontinentu, samo četiri zemlje su mogle da ostvare taj cilj zbog šokantnih nejednakosti u pristupu vakcinama“, rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejezus.

On je rekao da kriza vezana za vakcine pokazuje osnovnu slabost koja je u korenu pandemije – „nedostatak svetske solidarnosti i delenja, delenja informacija, podataka, bioloških uzoraka, resursa, tehnologije i alatki“.

Da bi se pojačala svetska solidarnost šef SZO poziva afričke zemje da podrže uspostavljanje međunrodnog ugovora ili nekog drugog pravnog instrumenta koji bi omogućio poboljšanje medjunarodne saradnje u odgovoru na pandemiju.

Preko programa Kovaks isporučeno je 40 miliona doza vakcina afričkim zemljama što predstavlja mali delić potrebnih doza za zaštitu stanovništva koje je i dalje pod rizikom ozbiljnog obolevanja i umiranja vezanih za kovid-19, rekla je generalna direktorka SZO za Afriku Mačidiso Moeti.

„Duboko žalimo kašnjenja i teškoće u poštovanju sporazuma zbog nepredvidjenih dogadjaja za vreme pandemije. Izvukli smo brojne lekcije“, rekla je ona. (Beta)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.