SZO odobrila prvu vakcinu protiv malarije

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) odobrila je prvu vakcinu protiv malarije. Kako je juče saopšteno, ova vakcina bi trebalo da uđe u široku upotrebu kako bi se sprečilo da malarija, bolest koju prenose komarci, godišnje ubije stotine hiljada dece u Africi

0
15

SZO je odobrila vakcinu pod nazivom RTS,S/AS01 ili Mosquirix, koju je razvio britanski proizvođač lekova GlaxoSmithKline.

Od 2019. godine 2,3 miliona doza ove vakcine dato je bebama u Gani, Keniji i Malaviju u velikom pilot-programu koji koordinira SZO. Taj program je usledio nakon višegodišnjih kliničkih ispitivanja u sedam afričkih zemalja.

Godišnje od malarije strada više od 400.000 ljudi, uglavnom afričke dece. Većina onih koje bolest ubija su mlađi od pet godina.

„Ovo je vakcina koju su afrički naučnici razvili u Africi i veoma smo ponosni“, rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Ghebreiesus. Dodao je da je „ova vakcina poklon svetu, ali će se njena vrednost najviše osetiti u Africi.“

Efikasnost vakcine u sprečavanju teških slučajeva malarije kod dece je samo oko 30 odsto, ali to je za sada jedina odobrena vakcina. Regulator Evropske unije za lekove odobrio je ovu vakcinu 2015. godine, uz ocenu da su njene koristi veće od rizika.

Postoje mnoge vakcine protiv virusa i bakterija, ali ovo je prvi put da je SZO preporučila široku upotrebu vakcine protiv humanog parazita. (RSE)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.