SZO: Još nema dokaza da je novi soj korona virusa opasniji

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) još nema dokaza o tome da će novi soj Kovida-19 dovesti do povećane smrtnosti, rekla je jedna od direktora te organizacije Silvi Brijan za francusku televiziju BFM, a preneo TASS.

0
21

“Virusi se menjaju i ovo što se sada desilo i nije neko iznenađenje. U nameri da odredimo da li će mutacija imati uticaj na ljudsko zdravlje, moraćemo da napravimo dodatna istraživanja u laboratoriji. U ovom trenutku, ne vidimo promenu u procentu smrtnosti”, rekla je Brijan.

Ona je dodala da su potrebna istraživanja i na temu da li će novi soj uticati na efikasnost vakcina protiv Kovida-19.

“Zasad deluje da će novi tip Kovida-19 teško uticati na efikasnost vakcina. Verujem da mere koje su preduzete u Velikoj Britaniji će uticati na to da se zaustavi širenje nove vrste virusa do masovne vakcinacije građana”, poručila je Brijan.

Otkriće novog soja korona virusa u Velikoj Britaniji i njegovo brzo širenje, uplašilo je brojne zemlje Evrope, koje su već u nedelju preduzele određene mere i donele odluke o privremenoj suspenziji aviosaobraćaja sa Ostrvom.

Posebnu zabrinutost izazvalo je upozorenje britanskog ministra zdravstva Meta Henkoka da je “novi soj virusa van kontrole”, a samo nekoliko sati nakon što je premijer Boris Džonson saopštio da se moraju odložiti božićne kupovine i okupljanja na jugu Engleske zbog pojave novog soja korona virusa koji se veoma brzo širi.

Zabranu aviosaobraćaja su uvele Francuska, koja je na 48 sati zaustavila i drumski saobraćaj, Nemačka, Italija, Holandija, Belgija, koja je blokirala železnički saobraćaj, zatim Austrija, Irska, Bugarska, a Hrvatska je proglasila 48-časovnu suspenziju letova.

U međuvremenu je i Češka uvela striktnu meru karantina za sve putnike koji stižu iz Velike Britanije i, kao i Rumunija, najavila zabranu za sve letove sa “ostrva”, dok je vlada Švedske saopštila da će “uvesti putne restrikcije prema Velikoj Britaniji”.

Listi zemalja koje su uvele zabranu na letove iz Velike Britanije zbog pojave zaraznijeg soja korona virusa, priključile su se i Turska i Švajcarska.

Nemačka je uvela nove mere za putnike iz Velike Britanije, a povod je najverovatnije ukidanje aviosaobraćaja između te dve zemlje zbog novog soja korona virusa.

Britanski premijer Boris Džonson sazvao je za danas sastanak kriznog tela, na kome će se razgovarati o međunarodnom saobraćaju prema i iz Velike Britanije, najavila je večeras predstavnica njegovog kabineta.

Evropski savet organizovao je u nedelju vanrednu video konfrenciju sa zemljama članicama EU 27 kako bi se razmotrila situacija i nove mere u pogledu informacija o novom soju korona virusa prijavljenom u Velikoj Britaniji. (Agencije)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.