SZO: Dugoročne posledice kovida 19 još nisu poznate

Prema podacima sa sajta worldometers koronavirusom je širom sveta zaraženo više od 29 miliona ljudi, a do sada je od posledica infekcije preminulo 939.186. Oporavilo više od 21,5 miliona obolelih.

0
8

Najviše zaraženih i preminulih je u SAD, a veliki broj slučajeva zaraze beleži se i u Indiji, Brazilu i Rusiji.

Potencijalne dugoročne posledice kovida 19 još uvek nisu poznate, posebno kada je reč o deci koja su se oporavila od ove bolesti, izjavio je direktor Svetske zdravstvene ogranizacije Tedros Adanom Gebrejesus tokom brifinga održanog u Ženevi.

“Znamo da deca i adolescenti mogu da budu zaraženi i da zaraze druge. Znamo da ovaj virus može da ubije decu, ali da deca obično imaju blaži oblik zaraze i da ima veoma malo ozbiljnih slučajeva i smrtnih slučajeva od kovida 19 među decom i adolescentima”, rekao je Gebrejesus.

Dodaje i da podaci kojima raspolažu pokazuju da je manje od deset odsto registrovanih slučajeva i manje od 0,2 odsto smrtnih ishoda zabeleženo među osobama mlađim od 20 godina.

Direktor SZO je rekao da je potrebno više istraživanja o faktorima koji povećavaju rizik od obolevanja od ozbiljnih oblika kovida 19 i smrtnog ishoda od posledica bolesti među decom i adolescentima.

Istakao je da potencijalne dugoročne posledice po zdravlje onih koji su bili zaraženi koronavirusom još uvek nisu poznate, prenosi Tas.

Iako deca uglavnom ne obolevaju od ozbiljnih oblika kovida 19, ona pate na drugi način, rekao je Gebrejesus.

“U mnogim zemljama rad nekih od osnovnih službi, poput ustanova u kojima se obavlja vakcinacija, poremećen je tokom pandemije, dok milioni dece širom sveta mesecima nisu prisustvovali nastavi”, objasnio je direktor SZO.

Usled razarajućih posledica po decu, mlade i društva u celini, odluka o zatvaranju škola trebalo bi da bude poslednja opcija, rekao je Gebrejesus. (Tanjug) 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.