“SYNERGY” – festival jezičkih manjina

VIDEO K9: Prvi Međunarodni pozorišni festival jezičkih manjina sveta ''Synergy'', koji organizuje Novosadsko pozorište uz podršku Grada Novog Sada, svečano je otvoren u Srpskom narodnom pozorištu.

0
277

Festival je deo programa ”Novi Sad Evropska prestonica kulture 2021. godine”, a podrazumeva sedam predstava u Novosadskom pozorištu i Srpskom narodnom pozorištu, dok će u Galeriji Matice srpske biti održan i simpozijum o ulozi i značaju jezika u procesu individualne i kolektivne samoidentifikacije.

Prvi dan Festivala bio je rezervisan za predstavu “Grobnica za Borisa Davidoviča”, a nakon svečanog otvaranja, publika je mogla da pogleda predstavu ”Dibuk” državnog jevrejskog pozorišta iz Bukurešta.

“Da nije bilo Grada Novog Sada sa multikulturalnom odgovornošću ne bi bilo ni Novosadskog pozorišta, niti bi bilo prilike da danas ono ostvari svoj san i pred novosadskom publikom prikaže teatre koji su u sličnim socio-kulturološkim okolnostima kao i mi, i koji su odavno iskoračili iz svojih užih sredina”, rekao je Valentin Vencel, direktor Novosadskog pozorišta.

 

Na programu Festivala, koji traje do 6. oktobra, su i predstave ruskog dramskog pozorišta iz Astane (Kazahstan), srpskog pozorišta u Budimpešti (Mađarska), turskog teatra iz Skoplja (Makedonija), ansambl “Mikloš Tompa” iz Targu Mureša (Rumunija) i ansambl “Danica” iz Salcburga (Austrija).

Srbija je mesto vekovnog preplitanja različitih nacija, jezika, vera i kultura na ovim prostorima, i njihovo poštovanje mi nosimo kao nasledstvo, rekao je gradonačelnik na otvaranju, naglasivši da je sasvim logično da se jedan ovakav festival održava u Novom Sadu, gradu kulture.

“Titula je tu samo da upotpuni mozaik mogućnosti da budemo još snažniji ako saznamo više jedni o drugima”, rekao je Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada. 

Na svečanom otvaranju je sitaknuto da je ovo priv festival ovakve vrste u svetu.

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.