Svratište za decu u punom sjaju

VIDEO K9: Deca iz Dečjeg svratišta su, osim novogodišnjih paketića, dobila i lepše uslove za boravak. Naime, donacija jednog društveno - odgovornog stranog preduzeća, Svratištu za decu omogućila je krečenje prostorija, zamenu poda, a osim toga u 2017. godini dobiće i deo novog nameštaja, kao i belu tehniku koja im je preko potrebna.

0
386

Podsetimo, Svratište za decu, koje se nalazi na Bulevaru Oslobođenja 39, postoji već 7 godina.

Jedan od problema sa kojima su suočeni je i nedovoljan broj zaposlenih potreban kako bi se posvetila pažnja u radu sa preko 50 dece dnevno. Prostorije u kojima deca borave, međutim, kako kažu u Svratištu, u potpunosti odgovaraju porebama dece, čak i nadmašuju uslove koje Nacionalni standard propisuje. U poslednjem slučaju, zahvaljujući donaciji jedne društveno odgovorne firme.

“Pred ove novogodišnje praznike imali humanitarnu akciju. Oni su sakupili značajnu količinu novogodišnjih paketića koje smo mi već podelili deci 29. i 30. decembra, a pored toga su sakupili i sredstva da nam praktično omoguće krečenje Svratišta, što je nama izuzetno bitno. Takođe očekujemo i dve ugaone garniture i nešto tehničke opreme koja će nam takođe biti veoma značajna, konkretno mašina za pranje veša i mašinu za sušenje veša. To je nama veoma bitno jer mi ovde operemo i po 3,4 mašine veša dnevno i zaista će puno da nam olakša rad i da nam oslobodi još dodatni prostor. Ja stvarno nemam reči kojim bih se zahvalila ljudima u toj kompaniji”, rekla je Daliborka Batrnek Antonić, koordinatorka Svratišta.

Svratište za decu ima za cilj da pomogne socijalno ugroženoj deci, deci iz porodica gde radno sposobni članovi nisu u mogućnosti da privređuju. Osim osnovnih potrepština, nastoje i da im pomognu oko domaćih zadataka i isprate njihov uspeh u školama.

“Broj dece, pogotovo u decembru, je izuzetno visok, viši nego ikada za ovih prethodnih 7 godina koliko radimo. Na dnevnom nivou smo imali preko 50 i 55 dece i ja očekujem da će tako verovatno biti i u januaru i u februraru, a onda, sa lepšim vremenom, deca nekad dolaze ređe. Neka, koja i dalje dolaze svakodnevno, se kraće vremena zadržavaju ovde. Ono što je nama cilj to je da sa početkom drugog polugodišta opet održimo tu naviku da deca dolaze ovde da rade domaće zadatke i da praktično pratimo tu njihovu redovnost u pohađanju nastave, jer to je jedini način da oni imaju neki bolji život za sebe kasnije”, kazala je Batrnek Antonić.

Prema njenim rečima, deca se pažljivo ophode prema inventaru Svratišta i neki delovi koji su u toj ustanovi od osnivanja i dalje su i funkcionalni. A ono što je najvažnije je, kako je istakla, da su odnosi među decom i njihov odnos prema zaposlenima na zavidnom nivou.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.