Svi putevi vode u Novi Sad

VIDEO K9: Strategija izgradnje obilaznica i drugih objekata saobraćajne infrastrukture mogla bi pomoći u smanjenju gužvi i lakšem protoku saobraćaja u našem gradu. Ovo je u emisiji Otvoreni ekran rekao doktor Milan Simeunović, diplomirani inžinjer saobraćaja, vanredni profesor na Fakultetu tehničkih nauka i sudski veštak.

0
429

S obzirom na veliki porast broja vozila, odnosno stepena motorizacije, koji iznosi skoro 300 automobila na 1000 stanovnika, ocenio je dr Simeunović, saobraćaj u Novom Sadu u posledenjih desetak godina mnogo je dinamičniji u odnosu na raniji period.

“Mi smo za potrebe izrade različitih projekata i studija u određenim vremenskim presecima radili brojanja i merenja saobraćaja na uličnoj mreži Novog Sada i to, kako mi zovemo, ono što predstavlja pregradne linije, mostovi i tamo gde se saobraćaj, praktično, mora usmeriti da bi prešao sa jedne obale na drugu. Evidentan je rast, gotovo od 50% u poslednjih 10 godina” naveo je dr Milan Simeunović.

Posledica toga je sve veće opterećenje ulične mreže i gužve na njenim kritičnim delovima u jutarnjem i popodnevnom špicu. Novi Sad, podsetio je Simeunović, ima nasleđenu uličnu mrežu u starom, centralnom delu grada i plansku u novijim izgrađenim delovima grada.

“Kada se pogleda mreža puteva u neposrednom okruženju, mi imamo strateški nekoliko važnih putnih pravaca. Na žalost, svi ti putni pravci se stiču u samom gradu, zalaze u urbana gradska područja i to nam stvara dodatne probleme”, kazao je dr Simeunović.

Stoga u narednom periodu, naveo je Simeunović, treba praviti strategije obilaznica oko Novog Sada, kako bi gradska ulična mreža bila rasterećena od tranzitnog saobraćaja. Nadležne gradske uprave u tom smislu, kako je naveo, imaju izuzetan kadrovski potencijal i inženjere koji su dugo radili na kompletnoj planskoj dokumentaciji grada.

“Znači, osnovni dokument na koji bi trebalo da se naslone svi projekti je vezan za Generalni plan grada, što se tiče infrastrukturnih objekata u oblasti izgradnje saobraćajnica i mostova. Međutim, problem je taj što je Generalni plan grada Novog Sada kroz duži vremenski period imao planirane investicije, objekte koji će se graditi u infrastrukturi, ali do realizacije nije dolazilo, na žalost”, istakao je dr Simeunović.

Iako je prevashodni razlog za to, kako je rekao, bio nedostatak novca, pojedini infrastrukturni objekti mogli su, osim sredstvima iz budžeta, biti, prema njegovim rečima, izgrađeni putem različitih modaliteta finansiranja.

O tome bi, zaključio je Simeunović, ubuduće trebalo voditi računa prilikom rešavanja problema izgradnje neophodnih saobraćajnih infrastrukturnih objekata.

Kompletnu emisiju “Otvoreni ekran” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.