Svi lokalni izbori 2. juna

VIDEO K9: Svi lokalni izbori u Srbiji biće održani 2. juna, odlučeno je većinom glasova danas u Skupštini Srbije.

0
9

Nakon sinoć završene rasparave koja je trajala 11 sati, sa 165 glasova, narodni poslanici usvojili su danas izmene Zakona o lokalnim izborima, koje omogućavaju da svi lokalni izbori budu održani 2. juna.

Od 204 poslanika, za izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima protiv je bilo 26, dvoje je bilo uzdržano, a 11 ih nije glasalo. Skupština je prihvatila da ovaj zakon zbog naročito opravdanih razloga stupa na snagu u roku kraćem od osam dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku.

Zakon predviđa da odluka o raspisivanju lokalnih izbora može biti pomerena sa 120 na 150 dana pre isteka mandata, a da od dana raspisivanja do dana izbora ne može proći manje od 30 dana, umesto 45 kako piše u aktuelnom zakonu.

Izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima našle su se u skupštinskoj proceduri zahvaljujući potpisima 184 poslanika vladajuće većine, kao i poslanika Zeleno-levog fronta, Narodnog pokreta Srbije – Novog lica Srbije, Ekološkog ustanka, samostalnih poslanika Pokreta slobodnih građana, kao i poslanika SDA Sandžaka i Partije za demokratsko delovanje Šaipa Kamberija.

Izmene zakona treba da omoguće da lokalni izbori u onim lokalnim samoupravama u kojima nisu bili u decembru, budu održani 2. juna kad i beogradski.

Opozicione Stranka slobode i pravde, Srbija centar i koalicija NADA koje, kako su najavile, neće izaći na te izbore do kojih, kako smatraju, nema vremena za poboljšanje izbornih uslova, poručile su na sednici da za njih to “nisu izbori”, dok su poslanici Narodnog pokreta Srbije, DS, Zeleno-levog fronta, Novog lica Srbije, Ekološkog ustanka i Pokreta slobodnih građana najavili da će na predstojećim izborima nastupiti pod sloganom “Biram borbu”.


POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.