Svi beže iz siromaštva

VIDEO K9: Loši ekonomski uslovi u krajevima u kojima živi većina pripadnika nacionalnih manjina u Srbiji utiču na njihov pojačan odlazak iz zemlje, a indirektno i na odlazak ostalih građana Srbije koji žive u tim sredinama. Na ovo je upozorila studija koju je danas predstavio Centar za regionalizam na konferenciji u Novom Sadu.

0
452

Osim mađarske i delimično hrvatske nacionalne manjine, ostale, poput rumunske i bugarske žive u nerazvijenijim područjima istočnog Banata i istočne Srbiji, pokazalo je istraživanje Centra za regionalizam o ekonomskim faktorima i njihovim uticajima na položaj nacionalnih manjina u lokanim zajednicama.

“Država, državnim merama mora da unapredi ekonomski položaj, da se ostvaruju radna mesta u tim područjima, da postoje škole i infrastruktura. Kada je reč o migracija ne odlaze samo pripadnici manjine nego odlaze i pripadnici većine oni koji žive u pograničnom području često imaju i dvojno državljanstvo i onda mogu da odu u matičnu zemlju često na školovanje i da rade i da žive”, naveo je Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam.

Od ekonomskog položaja, kako je istakao, zavisi ostvarivanje četiri glavna prava koje imaju nacionalne manjine, a to su pravo na obrazovanje, kulturu, informisanje i službenu upotrebu jezika i pisma.

“To je već tema uveliko naše državne politike, da se shvata da ta depopulacija može pogubno da se odrazi na ukupnu situaciju u Srbiji i sada se čine mere da se popravi ta demografska situacija, posebno u tim nerazvijenim područjima. Mi samo kroz ovo upozoravamo da na tome treba brže raditi i da te mere moraju biti što efikasnije, zato da ne bi odlazili odande ni pripadnici manjina ni pripadnici većine”, kazao je Popov.

Svoje stavove se izneli i predstavnici nacionalnih saveta Bugara, Mađara, Hrvata i Rumuna. Ova studija, kako kažu u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, pomoći će u daljem radu na unapređenju, kako ekonomskog položaja manjina, tako i u donešenju javnih politika.

“Jedan od prioriteta kako u ponovnoj repopulaciji Republike Srbije, tako i uradu samog Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave je ravnomerni razvoj, veće obraćanje pažnje posebno na ona nerazvijena područja, naročito pogranična”, rekao je Ivan Bošnjak, državni sekretar za lokalnu samoupravu.

U Centru za regionalizam, koji je organizator ovog skupa, smatraju da je vođenje sveobuhvatnog dijaloga na ovu temu izuzetno važno u vremenu kada se formatizuju modeli položaja i statusa manjinskih zajednica u okviru pristupnih pregovara Srbije i EU i da rezultati takvog dijaloga doprinose podizanju, kako navode, demokratskih kapaciteta naše zemlje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.