Svi beže iz siromaštva

VIDEO K9: Loši ekonomski uslovi u krajevima u kojima živi većina pripadnika nacionalnih manjina u Srbiji utiču na njihov pojačan odlazak iz zemlje, a indirektno i na odlazak ostalih građana Srbije koji žive u tim sredinama. Na ovo je upozorila studija koju je danas predstavio Centar za regionalizam na konferenciji u Novom Sadu.

375

Osim mađarske i delimično hrvatske nacionalne manjine, ostale, poput rumunske i bugarske žive u nerazvijenijim područjima istočnog Banata i istočne Srbiji, pokazalo je istraživanje Centra za regionalizam o ekonomskim faktorima i njihovim uticajima na položaj nacionalnih manjina u lokanim zajednicama.

“Država, državnim merama mora da unapredi ekonomski položaj, da se ostvaruju radna mesta u tim područjima, da postoje škole i infrastruktura. Kada je reč o migracija ne odlaze samo pripadnici manjine nego odlaze i pripadnici većine oni koji žive u pograničnom području često imaju i dvojno državljanstvo i onda mogu da odu u matičnu zemlju često na školovanje i da rade i da žive”, naveo je Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam.

Od ekonomskog položaja, kako je istakao, zavisi ostvarivanje četiri glavna prava koje imaju nacionalne manjine, a to su pravo na obrazovanje, kulturu, informisanje i službenu upotrebu jezika i pisma.

“To je već tema uveliko naše državne politike, da se shvata da ta depopulacija može pogubno da se odrazi na ukupnu situaciju u Srbiji i sada se čine mere da se popravi ta demografska situacija, posebno u tim nerazvijenim područjima. Mi samo kroz ovo upozoravamo da na tome treba brže raditi i da te mere moraju biti što efikasnije, zato da ne bi odlazili odande ni pripadnici manjina ni pripadnici većine”, kazao je Popov.

Svoje stavove se izneli i predstavnici nacionalnih saveta Bugara, Mađara, Hrvata i Rumuna. Ova studija, kako kažu u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, pomoći će u daljem radu na unapređenju, kako ekonomskog položaja manjina, tako i u donešenju javnih politika.

“Jedan od prioriteta kako u ponovnoj repopulaciji Republike Srbije, tako i uradu samog Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave je ravnomerni razvoj, veće obraćanje pažnje posebno na ona nerazvijena područja, naročito pogranična”, rekao je Ivan Bošnjak, državni sekretar za lokalnu samoupravu.

U Centru za regionalizam, koji je organizator ovog skupa, smatraju da je vođenje sveobuhvatnog dijaloga na ovu temu izuzetno važno u vremenu kada se formatizuju modeli položaja i statusa manjinskih zajednica u okviru pristupnih pregovara Srbije i EU i da rezultati takvog dijaloga doprinose podizanju, kako navode, demokratskih kapaciteta naše zemlje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.