Svetsko prvenstvo „okidač“ za kockanje

VIDEO K9: Atmosfera puna napetosti iščekivanja i neizvesnosti, koju donosi svakodnevno praćenje utakmica Svetskog prvenstva u fudbalu za pasionirane ljubitelje ovog sporta mlađe dobi, može biti idealna podloga za stvaranje patološkog kockara, upozoravaju stručnjaci.

732

Imajući u vidu da je klađenje u sportskim kladionicama najzanimljiviji oblik kockanja za mlade, jasno je da euforija koju donosi svakodnevno praćenje i pogađanje rezultata nekoliko utakmica dnevno može biti opasna.

Procene stručnjaka ukazuju da se 80 procenata mladih bar jednom u životu kockalo, a oko četiri odsto njih, ako je verovati statističkim pokazateljima, postane zavisno od kockanja. Činjenica da smo okruženi sportskim kladionicama i mini kockarnicama, te da su to postala okupljališta mladih dodatno upozorava na oprez. U Centru za prevenciju kockanja“Sistem“, već sada registruju povećan broj poziva za pomoć, a procena je da će se tek po okončanju euforije koju nosi planetarno fudbalsko takmičenje, videti efekti svakodnevnog klađenja mladih.

Nekontrolisano kockanje je mnogo više od strasti ili poroka, to je svojevrsna bolest zavisnosti. Ipak, pošto na takvim bolesnicima zarađuju mnogi, pa i države, o ovom poremećaju se najčešće ne govori. Razni oblici kockanja i klađenja su u Srbiji doživeli ekspanziju u zadnjih petnaestak godina. Kladionice i kockarnice su podelile Srbiju na one koji zarađuju od kocke i one koji od nje boluju. Ovih drugih je sve više, a posebno zabrinjava da ih ima mnogo među mladima, koji prema istraživanjima, burnije reaguju na dobitak, a sa druge strane su manje osetljivi na gubitak.

Omiljeno kockanje među mladima je sportsko klađenje i taj vid kockanja ne poznaje pol, dok je na drugom mestu elektronski rulet. Poznavaoci problema navode da posebna opasnost su kladionice, jer mnogi koji ga redovno upražnjavaju, uopšte to ne prepoznaju kao igru na sreću. Većina njih je ubeđena da je po sredi fudbalsko znanje, pa se bave statistikom, dojavama i procenama. Spremni su da ulažu sve više novca, da trče do kladionice i po nekoliko puta dnevno, kriju tikete od porodice i rodbine, a kada izgube-krive „nameštaljke“. Nikada sebe.

Zavisnik od kockanja postaje se polako, ali sigurno kao i kod narkomanije, najpre, počne se sa klađenjem, a ubrzo prelazi se na rulet. Suština je u tome da igrač želi da što više skrati period neizvesnosti, da što pre dođe do rezultata, a oni su, po pravilu, poražavajući. Možda za kockara novac nije prioritetni cilj, ali se bez njega ne može igrati. I tu su iskustva zavisnika, manje-više, slična. Najpre se troši svoj novac, zatim se prodaju stvari iz kuće, sledi pozajmljivanje od prijatelja i rodbine, da bi naposletku mnogi zakoračili u svet kriminala.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.