Svetski je dan borbe protiv siromaštva

VIDEO K9: Prema procenama Ujedinjenih nacija u svetu ima više od 2,2 milijarde ljudi koji su siromašni ili su na pragu siromaštva. Na ovu činjenicu prigodnom akcijom na Svetski dan borbe protiv siromaštva skrenuo je pažnju i Crveni krst Novog Sada.

0
121

Crveni krst Novog Sada i ove godine je na Svetski dan borbe protiv siromaštva dao svoj doprinos i podršku najugroženijim sugrađanima tako što je na punktovima za podelu kuvanih obroka korisnicima Narodne kuhinje u Futoškoj ulici delio jabuke.

“Crveni krst Novog Sada kao sastavni deo Crvenog krsta Vojvodine i Crvenog krsta Srbije trudi se u lokalnoj sredini koliko može da pripomogne svakodnevno u aktivnostima koje su posvećene borbi protiv siromaštva. Danas na Svetski dan borbe protiv siromaštva organizovali smo aktivnosti u okviru Narodne kuhinje gde sa Rotari klubom Novi Sad već petu godinu, možemo reći već tradicionalno, da ćemo podeliti korisnicima Narodne kuhinje tri tone jabuka. To je pet kilograma po korisnuku. Zatim sa Domom zdravlja Novi Sad, službom patronaže, u dispanzeru na Klisi ćemo organizovati promociju zdravih stilova života i podeliti socijalno ugroženima garderobu, igračke, higijenske setove”, rekao je Dragan Lazić, sekretar Crvenog krsta.

Osim toga, podeljeno je i 600 kuvanih obroka što je svakodnevna praksa kazao je Lazić i dodao da je 800 lunch paketa podeljeno u prigradskim naseljima za korisnike programa Narodne kuhinje koji ne dolaze za svoja sledovanja, odnosno za kuvane obroke.

“Osobenost našeg programa je i kuhinja na točkovima gde na dvadesetak adresa nosimo svakodnevno sledovanje korisnicima. Da napomenem da ćemo u budućnosti i pozivam sve one koji imaju mogućnost odnosno uslove da podnesu zahtev za program direktnog ublažavanja siromaštva gde ćemo podeliti tokom meseca novembra, decembra 1 200 prehrambenih, 1 200 higijenskih paketa, 600 metara ogrevnog drveta. Već korisnici znaju koji imaju uslove za to. Ja ih pozivam da zahteve podnesu do kraja meseca oktobra”, kazao je Lazić.

Najveću stopu rizika od siromaštva, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, imaju osobe koje žive u domaćinstvima sa dvoje odraslih i troje ili više dece, zatim mladi od 18-24 godine i mlađi od 18 godina.

Cilj akcija Crvenog krsta je, prema Lazićevim rečima, da ublaže patnju i sačuvaju ljudsko dostojanstvo.

“Mogu reći da broj korisnika u okviru programa lunch paketa ima blagu stagnaciju i mogu da kažem da je program Narodnih kuhinja Crvenog krsta stabilan. To je broj šesto, u letnjem periodu dođe do blage stagnacije. A u zimskom periodu možda neznatno povećanje, ali uglavnom taj broj je stabilan”, istakao je on.

U saradnji sa Crvenim krstom Novog Sada, Svetski dan borbe protiv siromaštva obeležila je i Služba patronaže Doma zdravlja koja je u prostorijama dispanzera “Klisa” podelila garderobu, higijenske pakete i igračke mahom romskim porodicama koje žive u ekstremnom siromaštvu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.