Šta država čini da zaštiti životnu sredinu?

VIDEO K9: U našoj zemlji je danas nizom akcija i manifestacija obeležen Svetski dan zaštite životne sredine, koji se ove godine održava pod sloganom “Pobediti zagađenje plastikom”.

423

Dok su Novom Sadu sugrađani i volonteri nekoliko ekoloških udruženja čistili Šodroš i Ribarac, u glavnom gradu Srbije su na Svetski dan zaštite životne sredine čišćenjem priobalja Savskog jezera skrenuli pažnju predsednica Vlade Ana Brnabić, ministri i predstavnici Grada Beograda.

“Deset meseci aktivnog i veoma teškog rada počinje da daje rezultate, ekološka svest u Srbiji se promenila, ali to nije dovoljno”, rekao je Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine.

Da to nije dovoljno smatraju i pojedine političke partije koje su se oglasile povodom 5. juna, poput Lige socijaldemokrata Vojvodine, koji navode da nema razloga za slavlje povodom Dana zaštite životne sredine s obzirom da je tokom pola godine pronađeno je manje od dve hiljade tona opasnog otpada, iako je, kako kažu, po procenama samog ministra širom zemlje sakriveno oko 100 hiljada tona.

LSV podseća da Srbija i dalje nema registar zagađivača, nema deponiju industrijskog otpada, niti centar za fizičko hemijski tretman industrijskog otpada, a njena privreda nije u stanju da plaća zbrinjavanje tog otpada u inostranstvu.

Zelena stranka obišla je Veliki bački kanal, crnu tačku ekološkog zagađenja u Srbiji da se, kako kažu, na licu mesta uvere u stepen zagađenja ovog vodnog toka koji jednim svojim delom pripada parku prirode Gornje podunavlje i specijalni je rezervat biosfere.

Najnizvodnijih 6,7 kilometara predstavlja najzagađeniju površinsku vodu u Evropi, kažu u Zelenoj stranci, koja traži osnivanje Komisije u Skupštine Srbije koja bi što pre trebal ada utvrdi činjenice vezane za uzročnike i uzrokovače, kao i stepen zagađenja i posledice po zdravlje stanovništva Pančeva, Obrenovca, Bora i Velikog bačkog kanala.

Cilj ovogodišnjeg 5. juna je da promoviše različite načine na koje građani mogu da doprinesu borbi protiv zagađenja plastikom. Podsetimo, Evropska unija je u februaru donela Direktiva o plastici koja ograničava maksimalnu godišnju potrošnju kesa na 90 po osobi do kraja ove godine.

Prema nekim podacima, godišnje se u Srbiji potroše dve milijarde kesa, odnosno svaki stanovnik u proseku upotrebi 300 kesa godišnje, za razliku od Nemca koji iskoristi 60. Te kese najčešće završavaju u prirodi i na deponijama, gde im je za razdradivost potrebno i po nekoliko stotina godina.

Srbija, trenutno radi na Poglavlju 27, koje se odnosi na ekologiju i koje će biti jedno od najtežih i najskupljih u procesu evropskih integracija, rekla je predsednica Vlade Ana Brnabić i istakla da naša zemlja radi na projektima zaštite životne sredine, ne precizirajući o kakvim je konkretno projektima reč.

Svetski dan zaštite životne sredine obeležava se od 1972. godine kada je održana Konferencija o zaštiti životne sredine u Stokholmu na kojoj se okupilo 113 država, koje su izdale zajedničku izjavu o potrebi međunarodne saradnje u cilju zaštite životne sredine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.