Svetski dan vegana

VIDEO K9: Danas je Svetski dan vegana, koji je zvanično počeo da se obeležava pre 14 godina na inicijativu veganskog društva iz Velike Britanije.

0
600

1. novembar kao Svetski dan vegana utemeljila je 1994. godine Luis Volis, tadašnja predsednica britanskog Veganskog društva, sa namerom da ljudima približi veganstvo i skrene pažnju na saosećanje prema životinjama.

Vegani su ljudi koji iz ishrane i, uopšte, upotrebe isključuju sve proizvode životinjskog porekla, a ovaj način života danas ima milione pristalica širom sveta.

“Veganski način ishrane podrazumeva striktno ishranu koja je vezana isključivo za biljnu hranu, znači povrće i voće i razlikuje se u odnosu na vegeterijansku ishranu gde opet postoje određene grupe u zavisnosti od toga da li koriste ribu, mleko i mlečne proizvode, jaja i tako dalje. Kod vegana, pogotovo kod striktnih vegana, ništa što je poreklom od životinja ne dolazi u obzir što se tiče ishrane”, rekla je dr Dragana Balać iz Savetovališta za ishranu Higijenskog zavoda.

Dr Balać smatra, međutim, da je veganski način ishrane nepotpun, te da većina vegana uzima i određene suplemente koje ne mogu nadohnaditi kroz jelovnik zasnovan na biljkama.

“Kod veganskog načina ishrane bez obzira što većina vegana su veliki pobornici tog načina ishrane poriču da neke stvari ne možemo dobiti iz namirnica biljnog porekla. Moram da kažem da to nije istina, jer veganski način ishrane ne doprinosi toliko da se na najbolji način usvajaju sve one namirnice koje su nama potrebne”, navela je Balać.

Veganski način ishrane odavno nije nepoznanica na ovim prostorima, gde niču prodavnice zdrave hrane, veganski restorani, čak i kiosci veganske brze hrane.

Sam termin “vegan” je nastao na tlu Amerike, gde ga je osmislio osnivač Veganskog društva SAD Donald Votson, koji je zapravo odabrao prva i poslednja slova reči “vegetarian” (vegetarijanac) čime je naglasio razliku između ove dve grupe.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.