Svetski dan učitelja – učitelji su odmah posle roditelja

Svetski dan učitelja obeležava se svake godine 5. oktobra. Taj je dan prigoda da se pokaže da je rad učitelja i nastavnika prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva te da se kao takav i ceni.

0
1065
FOTO ilustracija/ Pixabay

Cilj Svetskog dana učitelja je tražiti podršku za nastavnike kako bi se osiguralo da će učitelji i dalje ispunjavati potrebe budućih generacija te podići obrazovanje na nivo društvene važnosti i izvući učitelje iz poluanonimnosti i dati im društvenu važnost koju zaslužuju.

 

Proglasio ga je  UNESCO godine 1994. u spomen na isti datum 1966.  godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja.

To je ujedno i prilika za isticanje važnosti rada svih učitelja i nastavnika i njihov uticaj na razvoj društva u celini, te da se naglasi važnost te profesije, ali i samog obrazovanja čiji su oni nosioci, stoga se taj dan obilježava u više od 100 zemalja svijeta, pa tako i u Srbiji.

“To je šansa da ceo svet, UNESCO i međunarodne organizacije daju veću podršku učiteljskoj profesiju i da promovišu međunarodne standarde za učitelje”, navodi u svom saopštenju Udruženje vojvođanskih učitelja. 

 

Ovogodišnji Dan učitelja posvećen je podršci stručnog usavršavanja učitelja pod svetskim sloganom „Podučavanje u slobodi, osnaživanje učitelja“. Naši učitelji imaju dobro organizovane učiteljske organizacije koje bi društvo trebalo više da podržava jer je to istorijski dokazano najbolji oblik stalnog strukovnog usavršavanja učitelja, stoji u saopštenju.

“Sadašnji problemi učitelja su višestruki, jer pored slabe opremljenosti i niskih primanja ne vodi se dovoljno računa ni o finansiranju stručnog usavršavanja učitelja. Suočeni sa stalnim i sve većim očekivanjima, učitelji se često osećaju potcenjenima, bez dovoljne podrške društva.Trebalo bi da svi imaju na umu da bez dobrog, posvećenog učitelja nema dobrog obrazovanja”, podsećaju u Udruženju.

MISLI I PORUKE ZA DAN UČITELjA:

Danas je najbolji dan da pokažete svoju ljubav svom prvom duhovnom vođi, svom učitelju. Učitelj je veoma važan u životu svakog čoveka, zato što je on/ona jedina osoba koja te grdi kada radiš nešto pogrešno, jer učitelj uvek pokazuje pravi put svojim učenicima. Učitelj zauzima mesto odmah posle roditelja.

Možda to ne govorim uvek, ali to neizgovoreno ću reći: Hvala Vam učitelju za svešto ste učinili za mene. 

Dobar učitelj je kao sveća: trošeći sebe osvetljava druge.

Vi niste samo naš učitelj.Vi ste naš prijatelj, filozof i vodič.Svi uzori u jednoj osobi.Uvek ćemo Vam biti zahvalni na pruženoj podršci.

Dobar učitelj je razlog zašto obični  učenici sanjaju da učine  neobične stvari.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.