Svetski dan stanovništva

VIDEO K9: 11. juli proglašen je Svetskim danom stanovništva 1987. godine, na dan kada je rođen 5-miljarditi stanovnik naše planete. Ove godine Svetski dana stanovništva obeležava se pod sloganom "Planiranje porodice je ljudsko pravo", sa ciljem da se ukaže na značaj dobrovoljnog planiranja porodice.

262

Svetski dan stanovništva se, od 1990. godine, širom sveta, u saradnji sa Populacionim fondom UN, obeležava nizom aktivnosti, u skladu sa aktuelnom temom i trenutnim potrebama.

Ove godine akcenat je na tome da je svako dete dragoceno, što je i u fokusu akcija novosadskog Doma zdravlja.

“Mi se nalazimo kao zemlja u periodu tranzicije. Raspadom naše zemlje, iako se na globalnom svetskom nivou povećava broj stanovnika, u našoj zemlji svake godine drastično opada broj novorođenih. Smatra se da svake godine izgubimo jedan mali grad od 35.000 stanovnika, a da to za posledicu može imati da jednog dana nestanemo kao nacija”, rekla je dr Ljerka Popov, pomoćnica direktora Dom zdravlja Novi Sad.

Novi Sad, međutim, prema njenim rečima, beleži pozitivan prirodan priraštaj koji iznosi 12 posto. U kontroli broja rođenih važna je populaciona politika, kao i pravo na planiranje porodice.

“Pravo na planiranje porodice se svrstava u osnovna ljudska prava, da žena, odnosno par, ima pravo da odlučuje da li će uopšte postati roditelji ili ne, koliki će broj dece biti rođen i u kom razmaku”, navela je dr Popov.

Dom zdravlja Novi Sad predstavlja najveću ustanovu ove vrste u regionu u kojoj se obavlja velik broj pregleda i konstantno radi na unapređenju zdravlja žena i mladih, istakla je Popov.

“Takođe, kroz savetovalište za mlade, koje pripada službi za zdravstvenu zaštitu dece, radimo sa najmlađom populacijom i godišnje se obavi radionice, bilo individualno, bilo grupno, sa 20.000 dece. Najvažniji je rad sa mladima kako bi im se usadili zdravi stilovi života takođe i zdravi stilovi u smislu seksualnog i reproduktivnog zdravlja jer je to nešto što ponesu za ceo život”, istakla je dr Popov.

Suština obeležavanja Dana stanovništva između ostalog jeste, navela je Popov, i da se skrene pažnja na to da žena može da rodi kada želi, koliko želi, te da kroz tudnoću i sam porođaj prođe na najbezbedniji način.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.