Svetski dan srca

VIDEO K9: Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrti u Srbiji, a ova crna statistika je još izraženija u Vojvodini.

9

Danas obeležavamo Svetski dan srca, ustanovljen kako bi podseti građane na važnost redovnih pregleda i zdravih životnih navika.

Od infarkta u našoj zemlji svake godine umre više od 50.000 ljudi, a bolesti srca i krvnih sudova čine više od 50% svih uzroka smrti u Vojvodini.

Sa konferencije održane u susret Svetskom danu srca, koja je obeležena projekcijom 3D animacije velikog anatomskog srca na zgradi Starog dvora u Beogradu, poručeno je da, „iako od srčane slabosti boluje 60 miliona ljudi širom sveta, ova bolest se u ranoj fazi prepoznaje kod samo 3 odsto pacijenata.

Zbog toga, dijagnoza srčane slabosti se najčešće postavlja sa velikim zakašnjenjem, što ovu bolest stavlja na prvo mesto po uzroku hospitalizacije starijih od 65 godina“.
 
Svetski dan srca tradiconalno podseća građane na važnost redovnih pregleda i zdravih životnih navika, ali je ove godine fokus bio na značaju rane dijagnostike i dostupnosti inovativne terapije u lečenju kardiovaskularne bolesti sa najlošijom prognozom – srčane slabosti.


Statistika je pokazala da će čak jedna od pet osoba preko 40 godina starosti razviti srčanu slabost. S obzirom da simptome poput nedostatka daha, zamora, gušenja, vrtoglavice, ubrzanog srčanog rada, pacijenti, ali i lekari najčešće pripisuju starosti, bolestima pluća i drugim zdravstvenim stanjima, ne iznenađuju podaci koji govore da će samo polovina pacijenata sa srčanom slabošću preživeti nakon pet godina od postavljanja dijagnoze.

   
„Stoga je za poboljšanje ove porazne statistike i uspešno lečenje srčane slabosti, kako je istaknuto na konferenciji, od velike važnosti neprestano podizanje svesti javnosti o srčanoj slabosti, a rana dijagnostika, dostupnost savremene terapije svima, uz praktikovanje zdravih životnih navika ključne za zdravlje svakog građanina Srbije“.

Svetski dan srca ovog 29. septembra obeležava se pod sloganom „Svim srcem za zdravo srce“, a u znak podrške i zgrada Pokrajinske vlade u Novom sadu simbolično je osvetljena crvenom bojom.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.