Svetski dan prevencije samoubistava

VIDEO K9: U svetu i kod nas danas obeležavamo Dan prevencije samoubistava. U Centru Srce u Novom Sadu kažu da se Srbija nalazi pri samom vrhu liste kada je u pitanju stopa samoubistava u Evropi, ali da se taj broj poslednjih godina smanjuje.

15

Svakih 19 sati u Vojvodini jedna osoba izvrši suicid, a u Srbiji godišnje to učini 1.500 ljudi. Ova crna statistika svrstava našu zemlju među vodeće u Evropi kada je u pitanju stopa suicida.

Na Svetski dan prevencije samoubistava, kažu u centru Srce, ova tema ne treba da bude tabu, nego o njoj treba otvoreno da se govori.

Ovaj društveni problem pogađa sve uzrasne grupe, međutim, kako kažu u centru Srce, zabrinjavajuće je da je povećan broj mladih između 15 i 30 godina koji imaju suicidne misli.

Beganović navodi da veliku ulogu u prevenciji samoubistava imaju upravo mediji, koji od samoubistava ne treba da prave senzacije.

Svi se ponekad osećaju usamljeno, zaključila je Beganović i dodala da neko ima mehanizme da se sa time izbori, a nekome je za to potrebna podrška.

Volonteri Centra Srce podršku pružaju putem telefona 0800 300 303, a otvoen je i njihov sajt centarsrce.org.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.