Svetski dan osoba sa Daun sindromom obeležen u ŠOSO Milan Petrović

VIDEO K9: Dvadeset prvi mart, Svetski osoba sa Daunovim sindromom ove godine se obeležava pod sloganom 'Nikog ne zapostavljamo'. Udruženje za podršku osobama sa Daun sindromom Novi Sad obeležilo je ovaj dan u Školi za osnovno i srednje obrazovanje "Milan Petrović".

0
281

Udruženje za podršku osobama sa Daun sindromom Novi Sad u ŠOSO Milan Petrović organizovalo svečanost sa prigodnim umetničkim programom i dodelom zahvalnica svima koji su na neki način tokom prošle godine pomogli tom udruženju.

Osobe sa Daun sindromom u Novom Sadu, kažu u ovom udruženju, imaju mogućnost obrazovanja, ali nažalost i dalje postoje osobe sa Daun sindromom koji su delimično ili potpuno socijalno izlovane, naročito u prigradskim naseljima, dok je nemali broj njih smešten i u institucijama.

“Imao sam prilike sada da čujem da se u glavnom gradu Beogradu otvorio jedan kafić, gde su zaposlene osobe sa Daunovim sindromom, koji su izuzetno srećni, kafić je jako dobro posećen i mislim da će to biti jedan od sledećih naših koraka ovde u gradu. Da pokušamo da otvorimo specifične neke objekte gde bi bile osobe sa Daunovim sindromom posebno obučene, gde bi one radile i sigurno bi se osećale znatno prijatnije i oni i njihovi drugi članovi ovog udruženja koji bi mogli da se iskažu u takvim objektima”, naveo je prof. dr Zoran Horvat, član Gradskog veća za zdravstvo.

U tom smislu se, kako je rekao mora raditi na podizanju svesti preduzetnika, da ne bi zazirali od toga da zapošljavaju osobe koje su osposobljene da obavljaju određeni nivo poslova.

Udruženje za podršku osobama sa Daun sindromom ujedno je na ovaj dan proslavilo i 15 godina rada i postojanja.

“Oni su različiti u nekim segmentima, specifični, neobični, dragi i zbog toga je svetska javnost poziva da danas, obuvanjem različitih čarapa, pokažemo svoju različitost. Tako se  u svetu ovaj dan i naziva, Dan različitih čarapa. Ja bih iskoristila priliku i da pozdravim naše članove kluba studenata specijalne edukacije i rehabilitacije sa Medicinskog fakulteta, koji su tradicionalno već nastavljaju trku pod nazivom ‘Trči sa mnom, ne za mene’ koja će se danas od 15 časova održati u Futoškom parku”, kazala je Violeta Popović iz ovog udruženja.

Daunov sindrom je genetski poremećaj koji je dobio ime po doktoru Džonu Lengdonu Daunu, koji ga je kao posebno stanje otkrio 1866. godine.

Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom ustanovljen je 2006. godine, a 21. mart simbolično je izabran za taj dan jer je u osnovi te bolesti prisutnost 3 umesto 2 hromozoma, na 21. hromozomskom paru.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.