Svetski dan oralnog zdravlja

VIDEO K9: Sugrađani koji su posetili jedan od brojnih megamarketa danas su imali priliku da dobiju korisne savete od stomatologa iz novosadskog Doma zdravlja. Akcija je sprovedena povodom Svetskog dana oralnog zdravlja.

754

Dom zdravlja ,,Novi Sad” je povodom Svetskog dana oralnog zdravlja nizom akcija podsetio sugrađane koliko je važno da obrate pažnju na oralnu higijenu koja itekako utiče i na opšte zdravlje organizma.

Stomatolozi su tokom jedne od njih, davali savete kako se adekvatnim higijensko-dijetetskim režimom zdravlje usta i zuba može sačuvati.

“Promocija u ovom vidu ima za cilj , takođe stvaranje navika kod, kako kod dece, tako i kod odraslih, a sve u cilju redukcije učestalosti karijesa i oboljenja usta, kao i jednog od najrasprostranjenijeg oboljenja”, rekla je dr Tijana Tovilović, stomatolog  unovosadskom Domu zdravlja.

Svetski dan oralne higijene je prvi put obeležen 1994. godine, a oralne bolesti su svoje mesto dobile i u deklaraciji Ujedinjenih nacija o nezaraznim oboljenjima.

“Razlog zašto je to tako, zato što 90 posto stanovništva u nekom momentu u svom životu ima šansu, odnosno, mogućnost da oboli od neke oralne bolesti. Sve se to može sprečiti uz zajedničku podršku lokalnih vlasti, zdravstvenih stručnjaka i društva u celini, kao i formiranjem preventivnih programa ranog otkrivanja i lečenja ovih oralnih oboljenja”, navela je Tovilović.

Prema rečima doktorke Tovilović, Novosađani nisu najažurniji po pitanju oralne higijene, jer se lekari u našem Domu zdravlja susreću sa jako velikim brojem karijesa. Ona smatra da je to zbog toga što se kasni sa prevencijom i savetuje da roditelji dovode svoju decu već sa godinu dana na prvi pregled.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.