Svetski dan metrologije: Ni kilo nije što je bilo

VIDEO K9: Danas obeležavamo Svetski dan metrologije, ove godine pod sloganom "Međunarodni sistem jedinica - iz osnova bolji". Tim povodom u Novom Sadu je održan naučni skup kojem su prisustvovali i stručnjaci iz Direkcija za mere i dragocene metale Srbije.

0
297

 

 

Svetski dan metrologije, 20. maj, ustanovljen je u znak sećanja na potpisivanje Metarske konvencije 1875. godine, koja je pružila osnovu za uspostavljanje jedinstvenog sistema merenja, koji je preduslov za naučna otkrića i inovacije.

Ovogodišnja tema Svetskog dana metrologije je Međunarodni sistema jedinica – iz osnova bolji, koja je odabrana jer je prošle godine Generalna konferencija za tegove i mere usvojila jednu od najznačajnijih revizija Međunarodnog sistema jedinica.

“Danas smo se okupili u Novom Sadu da obeležimo Svetski dan metrologije, a tema je ove godine je vrlo bitna, prošle godine u Parizu je na svetskoj konferenciji usvojen novi redefinisani SI sistem, i tu su kilogram, amper, mol i kelvin”, kazao je Čedomir Belić iz Direkcije za mere i dragocene metale.

Nove metode merenja, kako je rekao, za svakodnevni život građana ne znače ništa, ali će imati veliki značaj za budućnost i razvoj nauke, privrede, dijagnostike u medicini, kao i razvoj metrologije, jer donose precizniji način merenja. Naučnici opisuju reviziju Međunarodnog sistema jedinica kao najveću revoluciju u merenju još od Francuske revolucije.

“Kilogram je možda za širu publiku i najinteresantniji, jer je do sada kilogram bio definisan kao cilindar izrađen od platine i iridijuma, koji se čuva u Parizu. Zbog mnogih razloga, između ostalog i zbog toga što se ispostavilo da se masa tog etalona menja, a to nje prihvatljiva situacija, u budućnosti će kilogram biti definisan ne više preko nekog predmeta napravljenog rukom, nego više preko nekog fizičko-matematičkog koncepta”, rekao je Boris Laštro, metrolog Direkcija za mere i dragocene metale.

Za novi metod merenja kilograma, kako je rekao, koristiće se sprava poput vage, a koja će za izračunavanje kilaže umesto tega koristiti elektromagnetnu silu. Novi metod merenja neće biti globalno zastupljen, već se njime služiti samo određene institucije.

“Ovo se naravno odnosi samo na nekoliko vrhunskih instituta u svetu. A što se tiče nas ostalih i naših dnevnih potreba u marketu i pijaci, tu se baš ništa neće izmeniti, i ceo taj koncept je napravljen tako da se ništa to ne oseti u našem svakodnevnom životu”, kazao je Laštro.

Širom sveta nacionalni metrološki instituti, kako se moglo čuti na skupu, kontinuirano unapređuju metrologiju razvijajući nove tehnike i metode merenja sa većim nivoima tačnostima, dok Međunarodna organizacija za zakonsku metrologiju razvija međunarodne preporuke, čiji je cilj ujednačavanje i usklađivanje metroloških zahteva u svim životnim segmentima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.