Svetski dan i mladih u riziku

VIDEO K9: Među udruženjima koja pružaju pomoć i podršku mladima je i novosadski "Prevent" u čijem su fokusu, za razliku od većine ostalih, marginalizovane grupe mladih koje su u povećanom riziku od polno prenosivih bolesti i bolesti zavinosti.

0
8

Međunarodni dan mladih prilika je da se javnosti skrene pažnja na njihov značaj i potrebe.

Na mladima, kako kažu, svet ostaje, ali ipak veliki broj njih živi bez perspektive, na ivici egzistencije, bore se protiv bolesti zavisnosti. O njima se, međutim, na ovaj dan ne govori mnogo. Jedna od organizacija koja, ne samo 12. avgusta, već tokom čitave godine raznim akcijama pruža podršku marginalizovanim grupama mladih je Udruženje “Prevent”.

Popularna društvena igrica koju je pantentiralo ovo udruženje, “Čoveče ne radi se” i na današnji dan je na lageru kao velika promocija apsurda psihoaktivnih supstanci. Veličina table ove igrice je 3X3 metra, a pijuni su zapravo žive osobe koje se kreću po poljima.

Prevent tim čini 15-ak ljudi, dok im se godišnje javi između 200 do čak 1000 mladih kojima je potrebna pomoć ili podrška. Uloga im je, kažu, da budu spona između mladih koji su u marginalizovanim grupama i institucija koje mogu da im pomognu.

Polne bolesti se šire piramidalno, kaže Nebojša Đurasović iz Udruženje “Prevent”, pa je važno što pre postaviti dijagnozu i sprečiti dalje širenje zaraze. Naglašava i da je danas HIV bolest koja se leči i sa kojom se živi čitavog života, ali je važno njeno rano otkrivanje.

Prevent svakog četvrtka u svojim prostorijama organizuje besplatno testiranje na HIV, ne samo za osobe u riziku, već za sve zainteresovane, a za sve mlade koji spadaju u marginalizovane grupe dostupni su 365 u godini na svojim društvenim mrežama.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.