Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

VIDEO K9: Crveni krst Novog Sada u saradnji sa Zavodom za transufziju krvi Vojvodine danas je u Velikoj sali Doma vojske obeležio Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi. Dobrovoljnim davaocima uručena su priznanja za darovanu krv, a najuspešnijim kolektivima dodeljene su plakete ,,Široko srce“.

0
11

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obeležen je danas u Velikoj sali Doma vojske.

Dobrovoljnim davaocima koji su više od 50 puta darovali krv uručena su priznanja, a najuspešnijim ustanovama i preduzećima koja su u prethodnoj godini ostvarila najveći broj datih jedinica krvi, dodeljena je plaketa ,,Široko srce“.

,,Daj krv – neka sva srca kucaju“ je moto ovogodišnje tradicionalne manifestacije obeležavanja Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi. U prethodnoj godini je za sve potrebne operacije bilo obezbeđeno dovoljno doza, a u prvih pet meseci ove godine prikupljeno 12 200 jedinica krvi.

Aleksandar Petrović, pomoćnik gradonačelnika Novog Sada, kaže da 4% Novosađana redovno daje krv.

Jedna od njih je Katica Vuksanović, koja je prvi put dala krv 1982 godine. Krv je dala 100 puta, a humanost je jedina vizija kojom se vodila.

Crveni krst Novog Sada ove godine obeležava 140 godina postojanja. Mladi volonteri kojih ima u svim školama i organizacijama od velike su pomoći ovoj ustanovi i redovno pozivaju sve građane da se uključe u porodicu davalaca.

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi ustanovljen je od strane Svetske zdravstvene organizacije kao dan rođenja pronalazača krvnih grupa Karla Landštajnera. Obeležavanje ovog dana manifestacijama u celom svetu naglašava značaj miliona davalaca krvi koji dobrovoljno, anonimno i nenagrađeno daju krv spasavajući hiljade života svaki dan.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.