Svetski dan borbe protiv side

VIDEO K9: U borbi protiv side je najbitnije uraditi pravovremeno testiranje na HIV jer se na taj način smanjuje širenje infekcije na druge i produžava život oboleloj osobi, ističu u Omladini Jazas Novi Sad na Svestski dan borbe protiv AIDS-a.

0
26

Ova godina je specifična za sve obolele od side, kažu u Jaza-u. Pandemije korona virusa dodatno je otežala život HIV pozitivnim osobama i obolelima od side, jer zbog svog narušenog imunog sistema moraju većinu vremena da provedu u izolaciji.

U Omladini Jazasa Novi Sad navode da je ove godine, što se tiče novih statističkih podataka, 55 novoinficiranih HIV virusom u celoj Srbiji, od toga ih je 10 u stadujumu side. Od ovog broja 26 novootkrivenih je u Vojvodini, od kojih je troje u stadijumu side.

Procene su višetruke upravo zbog toga što u Srbiji, napominje Velibor Maksimov, ne postoji kultura testiranja, a to je jedino što može da spreči širenje HIV virusa.

Maksimov je podsetio na kakve sve vrste diskriminacije nailaze HIV pozitivne osobe, a među najčešćima je diskriminacija u okviru zdravstvenih ustanova jer, kako napominje, ukoliko medicinsko osoblje zna da je osoba HIV pozitivna, drugačije se odnosi preman njoj, što je protivzakonito.

Lečenje HIV pozitivnih osoba poslednjih godina je napredovalo i u svetu postoji više desetina lekova za jačanje imuniteta, odnosno za povećanja belih krvnih zrnaca kod ovih pacijenata.

U Srbiji se koristi oko osam vrsta lekova namenjenih HIV infekciji, kaže Maksimov i dodaje da je najbitnije što pre početi sa terapijom jer na taj način, bez težih tegoba, inficirana osoba može sebi produžiti život i za 20 do 30 godina.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.