Svetska nedelja dojenja

VIDEO K9: Prva sedmica u avgustu obeležava se kao Svetska nedelja dojenja. Koliko je dojenje važno i za bebe i za majke govore u Domu zdravlja ,,Novi Sad'' koji svakodnevno svojim edukacijama pomaže sugrađankama da što lakše prođu kroz taj period.

0
339

Dojenje je blagotvorno za emocionalni, psihički i intelektualni razvoj deteta. Dojene bebe kasnije ređe oboljevaju od šećerne bolesti, anemije, pothranjenosti, gojaznosti i raka, od dece koja se u prvim mesecima života ne hrane na ovaj način, kažu na odeljenju Pedijatrije novosadskog Doma zdravlja.

“Dojenje je jako važno, zato što je to prva hrana svakog deteta. Statistički podaci potvrđuju da svega 50 posto beba je hranjeno, odnosno dojeno odmah nakon rođenja sat vremena, a taj trend se nastavlja do kraja 6 meseca negde oko 60 posto, znači razlike su u onome koje su isključivo dojene sa 13 posto isključivo na mleku, a 6 posto žena i doji, ali i dohranjuje nekom drugom vrstom hrane”, rekla je dr Vesna Vuleković, načelnica Pedijatrije.

Ovakvi rezultati ukazuju na to da se mora više pričati o dojenju, smatra doktorka Vuleković, koja ističe da je, po svom nutritivnom sastavu, majčino mleko prilagođeno određenom uzrastu novorođenčeta i odojčeta.

“Počevši od prvog dana pa nadalje kvalitet mleka se menja, samo ime mleka biva drugačije. Većina nas zna da postoji kolostrum i takozvano prvo mleko, potom ide prelazno mleko i posle ide zrelo mleko. Po rođenju to su antitela, da deca budu jača i da se ne razboljeva”, navela je dr Vuleković.

Priprema za dojenje počinje još u trudnoći i podrazumeva redovno održavanje higijene dojki mlakom vodom, bez sapuna i krema, a korisne savete i pomoć mladim majkama pružaju i patronažne sestre.

“Prilikom patronažne posete u trudnoći, a vezano za dojenje, patronažna sestra ima zadatak da proceni da li žena ima pozitivan stav prema dojenju i da li će moći da dobije adekvatnu podršku i pomoć od ukućana kada dođu iz porodilišta. S druge strane procenjujemo i pogledamo dojke, da li je potrebna neka nega, najčešće žene imaju strah da su bradavice tokom trudnoće ravne, jer dugo je bilo mišljenje da žene koje imaju male grudi ili ravne bradavice ne mogu da doje, dakle nikad niko nije postavio pitanje da li male uši čuju manje od velikih ušiju”, kazala je dr Kristina Nedeljković, načelnica Patronaže.

U Domu zdravlja ističu i da majke dojilje ne moraju da se hrane prema nekom posebnom režimu ishrane, niti da, kako je u našem narodu uobičajeno mišljenje, “jedu za dvoje”, već im preporučuju da osluškuju svoj organizam i režim ishrane prilagode svojim potrebama.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.