Svetska nedelja dojenja od 1. do 7. avgusta

VIDEO K9: Prve nedelje avgusta se obeležava Svetska nedelja dojenja, a ove godine kampanja nosi naziv Istupi za dojenje - Edukuj i podrži.

0
20

Svetska nedelja dojenja se tradicionalno obeležava od 1. do 7. avgusta u više od 170 zemalja sveta sa osnovnim ciljem da se ojača društvena svest o značaju i prednostima dojenja.

Ove godine kampanja nosi naziv “Istupi za dojenje – Edukuj i podrži” i biće usmerena na jačanje kapaciteta svih aktera koji moraju štititi, promovisati i podržavati dojenje na različitim nivoima društva.

Zaposleni u Domu zdravlja Novi Sad se tokom čitave godine bave promocijom dojenja, kažu iz ove ustanove, ali posebno govore o tome tokom Svetske i Nacionalne nedelje dojenja.

Tim povodom će 28. jula biti organizovana obuka za medicinske sestre i zdravstvene tehničare novosadskog Doma zdravlja pod nazivom Škola dojenja, sa zadatakom da postigne jednakost u porukama koje roditelji dobijaju od zdravstvenog sistema.

U Centru za reproduktivno zdravlje Doma zdravlja Novi Sad u Almaškoj 4 od nedavno postoji Savetovalište za dojenje, prvo ovog tipa na primarnom nivou zdravstvene zaštite u Srbiji. Ovo savetovalište je dostupno svim porodicama u periodu dojenja ili tokom pripreme za dojenje.

Svaka osoba koja želi da se edukuje, dojilje koje u bilo kom periodu dojenja naiđu na nedoumice ili im je potrebna podrška i pomoć u rešavanju nekog problema u vezi sa dojenjem, mogu da zakažu svoj termin na kontakt telefon 064/8088181 svakog radnog dana od 07-20 časova.

Za sada je rad u savetovalištu organizovan smenski, naizmenično pre i posle podne na nedeljnom nivou.

Obavezno je prethodno zakazivanje termina.

Takođe, usled neizvesne epidemiološke situacije, postoji mogućnost online konsultovanja putem viber ili zoom aplikacije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.