Svetska nedelja dojenja

VIDEO K9: Sledeće nedelje obeležavamo Svetsku nedelju dojenja, ove godine pod sloganom „Zaštita dojenja - zajednička odgovornost“.

0
18

Svetska nedelja dojenja od 1. do 7. avgusta ove godine se obeležava pod sloganom „Zaštita dojenja- zajednička odgovornost“ koji ukazuje na to da zaštita dojenja ne može biti individualna, već da sve ustanove, nevladine organizacije i čitavo društvo moraju dati svoj doprinos u zaštiti i unapređenju stope dojenja.

Pored toga važno je stalno ukazivati na postojanje zakonske regulative kojom se štiti dojenje.

Svetska nedelja dojenja svake godine se obeležava u više od 170 zemalja sveta sa namerom da podigne znanje i svest o značaju i prednostima dojenja i obezbedi podršku dojenju.

Svetska alijansa za podršku dojenju inicirala je ovu kampanju kako bi se intenzivirale aktivnosti na zaštiti, promociji i podršci dojenju, a svake godine pažnja je usmerena na različite teme.

Dojenje predstavlja najjednostavniji, najzdraviji i najekonomičniji način koji obezbeđuje zadovoljenje potreba novorođenčeta za pravilnom ishranom do navršene druge godine života.

Osim što zadovoljava potrebu za hranom, stručnjaci navode da dete sisanjem ostvaruje povezanost sa majkom i zadovoljava potrebu za bliskošću, stimuliše razvoj svih svojih čula, postiže bolji psihomotorni razvoj i razvoj inteligencije.

Dojenje je, kako ističu, ključni faktor preživljavanja, zdravlja i blagostanja odojčadi i majki i predstavlja vitalni deo održivog razvoja i značajnu komponentu globalne akcije okončanja poremećaja uhranjenosti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.