Svetosavlje – osnova duhovnosti

VIDEO K9: Savremeni način života i iskušenja koja sa sobom donosi ne mogu ugroziti svetosavlje, koje je osnova na kojoj je razvijena srpska duhovnost i kultura, rekla je u emisiji Otvoreni ekran Radmila Satarić, književnica i profesorka srpskog jezika i književnosti u Tehničkoj školi "Mileva Marić Ajnštajn". Stoga je i obeležavanje školske slave veoma važno, kao jedan od načina da se poruke svetosavlja prenose novim generacijama.

0
575

Proslava 27. januara u školama je jedan od najsvečanijih praznika, s obzirom na značaj ostavštine Svetog Save u negovanju našeg jezika i kulture govora, ali i simboliku svetosavlja koje oslikava sveukupni razvoj našeg društva u brojnim oblastima.

Stoga je svetosavlje danas veoma značajno za sve koji rade u prosveti, kao i učenike koji razumeju šta ono predstavlja, rekla je gošća emisije Otvoreni ekran.

“Ja sam upravo na tu temu razgovarala s učenicima i danas mi je rekla jedna učenica – ‘Za mene je svetosavlje našto večno, nešto uzvišeno, nešto svečano, posebno, što ostavlja trag u vremenu, prostoru i kosmosu’. Mi se toga nikada ne možemo odreći, jednostavno, svetosavlje živi sa nama, ono je u nama svakodnevno. Mi ga evoluiramo, dodajemo mu nešto, oslanjamo se na ono što nam je ostavio Sveti Sava i svi velikani u našoj kulturi”, kazala je Satarić.

Svi ti naši velikani koji su došli posle Svetog Save nešto su uzeli od njegovog dela i dodali neku svoju specifičnost, navela je Satarić, tako da je svetosavlje osnova na kojoj je, praktično, izgrađena srpska kultura i duhovnost.

“Tako da je svetosavlje svakodnevo prisutno, pojedinci ga dograđuju. Postoje velikani iza Svetog Save kao što su Nikola Tesla, Pupin, Vuk Karadžić, koji je stvorio veliko delo, danas Novak Đoković, oni su nanizani, prosto, u tom pojmu svetosavlja. Danas nastavljaju nove generacije, imamo mi i danas velikih ljudi koji stvaraju, rade i koji će u tom jednom lancu svetosavlja dati velike doprinose”, rekla je Satarić.

Proslava i obeležavanje školske slave kroz priredbe u obrazovnim ustanovama utoliko je značajnija, kako bi mladi u punoj meri osetili osetili kojim putem ih svetosavlje vodi i šta ono predstavlja u kulturnom i duhovnom biću našeg naroda.

“Sve reči koje su kazane na toj priredbi bile su veličanstvene. Dakle, to je odabir perfektnih reči o Svetom Savi, o njegovom radu, o onome kuda mi dalje idemo putem njegovih misli, njegovih preporuka, onoga što je plemenito, veliko, uzvišeno, miroljubivo, graditeljsko. Mi znamo koliko je on u svom radu stvorio velikih dela i veliki doprinos dao našoj kulturi, državi i crkvi”, navela je Satarić.

Svetosavsko nasleđe ne može biti ugoženo ni savremenim brzim načinom života i iskušenjima, jer je ono duboko ukorenjeno u mladima sa ovih prostora i predstavlja, zaključila je Satarić, siguran oslonac za delovanje i osnovu za poređenje vrednosti, bez obzira gde se nalazili.

Kompletnu emisiju “Otvoreni ekran” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.