Svetlost Šapca među Lalama

VIDEO K9: Novosađani su prošle sedmice imali priliku da se upoznaju sa šabačkom alternativnom kulturnom scenom. Na Brod teatru upriličeni su izložba, pozorišna predstava, koncerti, pod zajedničkim nazivom Svetlost Šapca među Lalama.

3094

Šabačka alternativna kulturna scena predstavila se sugrađanima 27. i 28. jula izložbom Neformalne grupe Kombinart koja okuplja šabačke umetnike različitih umetničkih izražaja, dizajnere, slikare i grafičare.

Grupa je angažovana na kreiranju kulturnih politika postavila je izložbu Stvarnost u kojoj živimo.

“Ovo je treći grad u kojem predstavljamo ovu izložbu, nakon Šapca i Beograda. Sada gostujemo u vašem gradu, jako nam je lepo ovde, vidim, ljudi su dosta zainteresovani i prilaze da nas pitaju šta inače predstavlja ova izložba i ko su autori, a među nama je Mladen Oljača, on je vaš sugrađanin”, rekla je Dragana Đurđević, slikarka.

Šabačka alternativna kulturna scena u budućnosti bi trebalo da izgubi ovaj epitet, nadaju se organizatori, te da bude deo kvaltetnog mejn-strima, čemu će pomoći i ostvarena kulturna veza između Šapca i Novog Sada.

“Dolazimo iz jedna priče Udruženja građana Svetlost, koja je osnovana 2000. godine. Preko projekata nastojimo da nastojimo da afirmišemo mlade. To je priča koja se tiče volonterizma i uticaja mladih na sredinu u Srbiji, kao nešto što je, prosto, neophodno”, rekla je Kristina Nina Vasić iz Udruženja Svetlost Šabac.

Veliku pažnju publike privukla je omladinska predstava Inbox u produkciji Scene Maska i Srednje Škole za primenjene umetnosti, koja je pripremana oko 7 meseci, a pre Novog Sada imala je još dva izvođenja.

Predstava, koju je iznelo 11 mladih glumaca, ove godine odnela je, u okviru manifestacije Šabačkog tetatarskog pokreta, prvo mesto u kategoriji predstava učenika srednjih škola.

Svetlost Šapca među Lalama na Brod teatru Studentskog kulturnog centra predstavila je i inicijativu široki front udruženja, umetnika i institucija koje se bore za neotuđivanje i revitalizaciju nekadašnjeg Doma vojske Šapcu koji se sada nalazi u vlasništvu lokalne samouprave, a dešavanje je upotpunjeno koncertima bendova TheSlonz i The Buzz, predstavnika novog muzičkog talasa u Šapcu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.