Svetlosno zagađenje – (ne)prepoznat problem

VIDEO K9: Led osvetljenje, bilbordi, ulična i ukrasna rasveta, sve ovo su elementi koji stvaraju svetlosno zagađenje. Ono je globalni je globalni fenomen, ali se u našoj zemlji o ovom problemu govori svega nekoliko godina. Za podizanje glasa o ovom problemu koji nas svakodnevno okružuje, zaslužno je Udruženje "Carpe noctem".

0
29

Gotovo svakodnevni protesti širom zemlje protiv različitih vrsta zagađenja pokazuju povećanu ekološku svest građana.

Zaštita životne sredine postala je svakodnevna tema, stvaraju se novi zakonski okviri i ulažu značajna finansijska sredstva.

Ipak, o nekim drugim ekološkim problemima nema toliko reči u medijima, iako zančajno utiču na našu svakodnevicu, poput svetlosnog zagađenja.

Led osvetljenje, bilbordi, ulična i ukrasna rasveta, sve su to elementi koji stvaraju svetlosno zagađenje. Ono je svakodnevna pojava koja nas okružuje i negativno utiče na životnu sredinu.

Međutim, kaže Dajana Bjelajac, predsednica Udruženje Carpe noctem, ova vrsta zagađenja pre svega ugrožava noćne životinjske vrste koje obitavaju u gradovima, kao i van njih.

O svetlosnom zagađu se u razvijenim državama priča decenijama unazad, a u Srbiji, kaže Bjelajac, svega poslednjih nekoliko godina. Tačnije, od kada je Udruženje “Carpe noctem”, počelo da skreće pažnju na ovaj problem.

Institucije u našoj zemlji do sada nisu imale prilike da se susreću sa problemom svetlosnog zagađenja, kaže Bjalajac, ali dodaje da volja postoji. Ipak, zaključuje ona, kao i kod ostalih globalnih problema, rešenje polazi od svakog pojedinca.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.