Svetlosno označeni pešački prelazi

VIDEO K9: U cilju unapređenja bezbednosti saobraćaja, u toku su radovi na instaliranju opreme za signalizaciju i osvetljavanje nesemaforizovanih pešačkih prelaza na 22 lokacije na području Novog Sada, uključujući i prigradska naselja, oblavjeno je na sajtu Gradske uprave za građevinsko zeljište i investicije.

0
48

Sistem svetlosnog označavanja pešačkog prelaza sastoji se od saobraćajnih znakova sa simbolom „pešački prelaz“, sa žutim LED treptačima i senzorima koji detektuju pešake, kao i svetlosnih LED markera koji se ugrađuju u kolovoz ispred pešačkog prelaza i LED svetiljki koje se postavljaju samo na nedovoljno osvetljene pešačke prelaze.

Sistem svetlosnog označavanja pešačkog prelaza upozorava da je pešak zakoračio na kolovoz, kako bi vozači blagovremeno smanjili brzinu kretanja, zaustavili svoje vozilo i omogućili pešacima da neometano pređu na drugu stranu ulice.

Kada senzor detektuje pešaka koji se približio pešačkom prelazu i sprema se da pređe ulicu, on šalje komandu kojom aktivira treptače na saobraćajnom znaku, kao i LED markere u kolovozu, koji svetlosnim signalima upozoravaju vozače da se zaustave i propuste pešake.

Istovremeno se aktiviraju treptači i markeri sa druge strane ulice, kako bi bili upozoreni i vozači koji dolaze iz suprotnog smera.

Na sajtu Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije istaknutoje da je za nabavku i ugradnju opreme za svetlosno označavanje pešačkih prelaza, koji će se naći na 22 lokacije na teritoriji Novog Sada, uključujući i prigradska naselja, iz budžeta Grada obezbeđeno 19 miliona dinara, a realizacija ove investicije doprineće povećanju bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, naročito pešaka.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.