Sveti Trifun ili Dan zaljubljenih?

VIDEO K9: Svake godine 14. februara pravoslavni vernici slave Svetog Trifuna dok katolici slave Svetog Valentina, poznatije kao Dan zaljubljenih. U Pravoslavnom udruženju Sveti Sava kažu da građani treba da vode računa koji od ova dva praznika slave, u skladu sa svojom veroispovešću.

608

Pravoslavni vernici 14. februara slave Svetog Trifuna, zaštitnika vinogradara i poljskih radova. Veruje se da ako na ovaj dan padne kiša, biće kišna godina, a ako je vedro, sušna.

“Toga dana Srpska pravoslavna crkva proslavlja velikog mučenika Svetoga Trifuna. Sveti Trifun je živeo u jednoj Rimskoj provinciji, u Kapsadi, 3 vek. Stradao je posečen mačem za pravoslavnu i hrišćansku veru 249. godine u Nikeji. Nakon toga njegove svete smošti vraćene su u Kapsadu, posle toga prenešene su Carigrad, a deo mošti se i danas nalaze u Kotoru, gde se svake godine obeležava 13. dan ranije praznik Svetog Trifuna”, rekao je Radomir Radojičić iz Pravoslavnog udruženja “Sveti Sava”.

U Srbiji je najviše onih koji će Svetog Trifuna provesti sa svojim najmilijima, kao krsnu slavu i na taj način podeliti svu ljubav sa svakim dragim gostom. Na današnji dan običaj je da se uz ručak popije i čaša vina.

“Danas vinogradari, svi redom, izlaze u vinograde, pošto je Sveti Trifun zaštitnik vinogradara i vinove loze. Po običaju se oreže poneka loza i zalije se vinom, kako bi godina bila blagoslovena i kako bi rod bio blagosloven, kvalitetan i dobar. Na današnji dan se slavi i Sveti Valentin ili Dan zaljubljenih, kako to na zapadu promovišu, a kod nas takođe ga usvajaju”, naveo je Radojičić.

Na Dan zaljubljenih, ili Valentinovo, običaji su različiti i sve više se vezuju za potrošačko društvo, dok se u pravoslavnim hramovima i u pravoslavnim domovima na dan Svetog Trifuna poštuje pretežno vekovna tradicija crkve.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.