Sveti Trifun ili Dan zaljubljenih?

VIDEO K9: Svake godine 14. februara pravoslavni vernici slave Svetog Trifuna dok katolici slave Svetog Valentina, poznatije kao Dan zaljubljenih. U Pravoslavnom udruženju Sveti Sava kažu da građani treba da vode računa koji od ova dva praznika slave, u skladu sa svojom veroispovešću.

0
782

Pravoslavni vernici 14. februara slave Svetog Trifuna, zaštitnika vinogradara i poljskih radova. Veruje se da ako na ovaj dan padne kiša, biće kišna godina, a ako je vedro, sušna.

“Toga dana Srpska pravoslavna crkva proslavlja velikog mučenika Svetoga Trifuna. Sveti Trifun je živeo u jednoj Rimskoj provinciji, u Kapsadi, 3 vek. Stradao je posečen mačem za pravoslavnu i hrišćansku veru 249. godine u Nikeji. Nakon toga njegove svete smošti vraćene su u Kapsadu, posle toga prenešene su Carigrad, a deo mošti se i danas nalaze u Kotoru, gde se svake godine obeležava 13. dan ranije praznik Svetog Trifuna”, rekao je Radomir Radojičić iz Pravoslavnog udruženja “Sveti Sava”.

U Srbiji je najviše onih koji će Svetog Trifuna provesti sa svojim najmilijima, kao krsnu slavu i na taj način podeliti svu ljubav sa svakim dragim gostom. Na današnji dan običaj je da se uz ručak popije i čaša vina.

“Danas vinogradari, svi redom, izlaze u vinograde, pošto je Sveti Trifun zaštitnik vinogradara i vinove loze. Po običaju se oreže poneka loza i zalije se vinom, kako bi godina bila blagoslovena i kako bi rod bio blagosloven, kvalitetan i dobar. Na današnji dan se slavi i Sveti Valentin ili Dan zaljubljenih, kako to na zapadu promovišu, a kod nas takođe ga usvajaju”, naveo je Radojičić.

Na Dan zaljubljenih, ili Valentinovo, običaji su različiti i sve više se vezuju za potrošačko društvo, dok se u pravoslavnim hramovima i u pravoslavnim domovima na dan Svetog Trifuna poštuje pretežno vekovna tradicija crkve.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.