Sveti Sava mu je promenio život

VIDEO K9: Mnogi naši stariji sugrađani i danas pamte kako je hladno bilo i koliki je sneg pao na Svetog Savu pre pre tačno 70 godina i to u ono vreme kada nije bilo mehanizacije, pa se sve radilo ručno. Upravo ovaj događaj, našem sugrađaninu iz Kaća promenio je, kako kaže, život zauvek.

458

Na Svetog Savu 1947. godine Novi Sad je bio zavejan sa preko metar i po snega, seća se naš sugrađanin Mile Plavšić iz Kaća, inače rodom iz Kovilja. Toliki sneg paralisao je čitav grad, s obzirom da u to vreme nije bilo grtalica ni mehanizacije koja bi čistila sneg.

Tada je Opština Novi Sad pozvala ljude i mladiće iz okolnih sela da dođu i raščiste sneg.

“I jave se nas četvoro i dobijemo zadružni džip. E, malo smo kuburili od Budisave do Kovilja. Kad smo došli u Novi Sad bilo je nas oko 450”, priseća se Plavšić.

Vredno su omladinci čistili sneg kako bi Novi Sad profunkcionisao.

“E onda, kad je bilo oko pola jedan- jedan, vojska nam je donela čaj. Oko pola tri vojska nam donela pasulj i ručak”, govori Mile Plavšić.

Toga dana omladinci su počistili i skoro 11 kilometara snega pored tramvajske pruge, kao i pružne prelaze, te je sutradan u novosadskom Dnevniku osvanuo naslov “Lopate pokrenule tramvaj”.

Za 15-ak dana opština Novi Sad je ponovo zvala one koji su učestovvali u akciji čišćenja snega i ponudila im da u Domu učenika u privedi u Bečeju izuče zanat, te je tako naš sugrađanin, čika Mile Plavšić, postao elektromonter i zahvaljujući ovom zanimanju doselio se u Kać gde i danas živi i, kako kaže, i danas se sa radošću seća tog Svetog Save koji mu je promenio život.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.