Sveti Sava mu je promenio život

VIDEO K9: Mnogi naši stariji sugrađani i danas pamte kako je hladno bilo i koliki je sneg pao na Svetog Savu pre pre tačno 70 godina i to u ono vreme kada nije bilo mehanizacije, pa se sve radilo ručno. Upravo ovaj događaj, našem sugrađaninu iz Kaća promenio je, kako kaže, život zauvek.

0
483

Na Svetog Savu 1947. godine Novi Sad je bio zavejan sa preko metar i po snega, seća se naš sugrađanin Mile Plavšić iz Kaća, inače rodom iz Kovilja. Toliki sneg paralisao je čitav grad, s obzirom da u to vreme nije bilo grtalica ni mehanizacije koja bi čistila sneg.

Tada je Opština Novi Sad pozvala ljude i mladiće iz okolnih sela da dođu i raščiste sneg.

“I jave se nas četvoro i dobijemo zadružni džip. E, malo smo kuburili od Budisave do Kovilja. Kad smo došli u Novi Sad bilo je nas oko 450”, priseća se Plavšić.

Vredno su omladinci čistili sneg kako bi Novi Sad profunkcionisao.

“E onda, kad je bilo oko pola jedan- jedan, vojska nam je donela čaj. Oko pola tri vojska nam donela pasulj i ručak”, govori Mile Plavšić.

Toga dana omladinci su počistili i skoro 11 kilometara snega pored tramvajske pruge, kao i pružne prelaze, te je sutradan u novosadskom Dnevniku osvanuo naslov “Lopate pokrenule tramvaj”.

Za 15-ak dana opština Novi Sad je ponovo zvala one koji su učestovvali u akciji čišćenja snega i ponudila im da u Domu učenika u privedi u Bečeju izuče zanat, te je tako naš sugrađanin, čika Mile Plavšić, postao elektromonter i zahvaljujući ovom zanimanju doselio se u Kać gde i danas živi i, kako kaže, i danas se sa radošću seća tog Svetog Save koji mu je promenio život.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.