Svemir i NASA: Nema razloga da zaključimo da vanzemaljci postoje, ali ni da otpišemo tu mogućnost

Ne postoje dokazi za postojanje vanzemaljskih aktivnosti prema dosad prikupljenim podacima, ali je primećena i „mala grupa objekata za koje se ne može tvrditi da ih je stvorio čovek ili da su poznati prirodni fenomeni", navodi se u izveštaju američke Nacionalne aeronautičke i svemirske administracije (NASA).

0
37

Dodaje se da se ta grupa objekata određuje kao neidentifikovani anomalni fenomeni, a „mnogi pouzdani svedoci, neretko vojni piloti, primećivali su objekte u američkom vazdušnom prostoru koje nisu mogli da prepoznaju”, prenosi BBC News na srpskom.

„Nema razloga da se zaključi” da se iza njih kriju vanzemaljski izvori, ali NASA u ovom trenutku nije spremna da odbaci mogućnost da „potencijalna vanzemaljska tehnologija postoji u Zemljinoj atmosferi”, navodi se.

Bil Nelson, administrator NASA-e i bivši astronaut, smatra da naučnici imaju „još mnogo da uče” i da je „jako teško” donositi zaključke o prirodi ovih objekata.

„Počinjemo bez unapred prihvaćenih tvrdnji, ali razumemo da smo u svetu saznanja”, kazao je on na konferenciji za medije posle objavljivanja izveštaja.

Na istom događaju govorila je i Nikola Foks, administratorka Direktorata naučnih misija ove agencije, koja neidentifikovane anomalne fenomene (UAP) naziva „jednom od najvećih misterija” naše planete.

„To je tako zbog ograničenog broja kvalitetnih podataka koje imamo o ovim dešavanjima”, dodala je.

Ocenila je da ti podaci nisu dovoljni da bi se doneli naučni zaključci, ali je i objavila da je NASA zaposlila direktora za istraživanje neidentifikovanih anomalnih fenomena kako bi se napravila „velika baza podataka” o njima za buduća istraživanja.

On će koristiti i veštačku inteligenciju i mašinsko učenje tokom prikupljanja i analize podataka, dodaje.

Den Evans, stručnjak iz Direktorata za naučne misije, ocenio je da je ovo istraživanje „važno za bezbednost našeg neba”, kao i da će se zasnivati na dokazima i transparentnosti.

Iako je količina podataka „ograničena”, cilj istraživanja je da se „stvore smernice” po kojima će NASA u budućnosti tumačiti ove događaje, istakao je Dejvid Špergel, predsednik Simons fondacije.

Ponovio je tvrdnje iz izveštaja da se trenutno ne može dokazati vanzemaljsko poreklo objekata, ali i da većina onih koji su identifikovani dosad spada u avione, balone, dronove i slične letelice.

Bil Nelson je dodao da je posao NASA-e da „otkrije nepoznato”.

„Mi smo deo američke vlade i bićemo otvoreni”, zaključio je.

(BBC News na srpskom)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.