Švedska zatvara istragu o eksplozijama na Severnom toku 1 i 2

Švedski zvaničnici saopštili su da zatvaraju istragu o eksplozijama u septembru 2022. na gasovodima Severni tok 1 i 2, kojim se u Nemačku transportuje ruski gas, zato što nemaju jurisdikciju.

0
10

Pored Švedske i Danska i Nemačka takođe ispituje eksplozije.

Javni tužilac Mats Ljungkvist iz švedskog tužilaštva ocenio je u saopštenju da je “istraga bila sistematska i temeljna”.

“Nemačka istraga se nastavlja i zbog tajnosti koja vlada u međunarodnoj pravnoj saradnji, ne mogu dalje da komentarišem saradnju do koje je došlo. Takođe, neću moći dalje da komentarišem zaključke švedske istrage niti da komentarišem bilo koje osumnjičene osobe u švedskoj istrazi”, rekao je Ljungkvist.

On je dodao da je imao dobru saradnju sa istragom koju su vodile nemačke vlasti.

Severni tok 1 i 2, dva gasovoda koji su postavljeni paralelno ispod Baltičkog mora, spajali su direktno najvećeg proizvođača gasa Rusiju i najvećeg evropskog kupca Nemačku.

U eksploziji ispod mora prekinut je Severni tok 1, a oštećen Severni tok 2 koji nikada nije ušao u funkciju jer je Nemačka obustavila proces sertifikacije neposredno pre nego što je Rusija napala Ukrajinu u februaru 2022.

Osim geopolitičkog uticaja, curenje gasovoda Severni tok je bila ogromna ekološka katastrofa sa pogođenim lokalnim divljim životinjama i ogromnim količinama metana ispuštenim u Baltičko more, što analitičari veruju da bi moglo biti najveće ispuštanje metana usled ljudske aktivnosti.

(Beta)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.