Švedska i Finska u NATO-u, mogućnost ili blef?

Nakon nakon ruske aneksije Krima i početka rata u Ukrajini, Švedska i Finska preispituje svoju bezbednosnu politiku, što uključuje i razmatranje članstva u NATO alijansi. Reakcije Rusije, koja je zabrinuta zbog eventualnog širenja NATO-a uz njene granice zabrinjava Rusiju, komentarisao je Petar Bošković, bivši načelnik Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane.

0
60

Rusija je upozorila NATO da će, ako se Švedska i Finska pridruže tom vojnom savezu, morati da pojača svoju odbranu na kopnu, moru i u vazduhu i da više „nema govora o nenuklearnom statusu za Baltik”.

„Ne može više biti govora o bilo kakvom nenuklearnom statusu za Baltik – ravnoteža mora da se uspostavi”, saopštio je Dmitrij Medvedev, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije. Medevedev je još rekao da će u slučaju ulaska Finske i Švedske u NATO Rusija morati ozbiljno da pojača kopnene, pomorske i PVO snage u Finskom zalivu. Kako komentariše ovaj stav Rusije i šta očekuje da će se dalje dešavati po ovom pitanju pitali smo Petra Boškovića, bivšeg načelnika Uprave za odnose s javnošću Ministarstva odbrane

Dimitrij Medvedev  je ukazao i da će se u slučaju ulaska Švedske i Finske u NATO dužina kopnenih granica Alijanse sa Rusijom više nego udvostručiti, i izneo stav da Moskva na širenje NATO treba da reaguje „bez emocija, hladne glave”.
„Koliko je zemalja u NATO, 30 ili 32, u celini za nas nije toliko važno, dve više ili manje, s obzirom na njihov značaj i stanovništvo nema velike razlike”, napisao je Medvedev na Telegramu, navode RIA Novosti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.