Svedočili “Srbomrsci”

VIDEO K9: U Višem javnom tužilaštvu u Beogradu danas je saslušano petoro od trideset javnih ličnosti, koje su se pre mesec dana pojavile na spisku najvećih srpski "srbomrzaca", a koji je objavio Srpske narodni pokret “Naši”.

627

Odlukom Višeg javnog tužilaštva lider Srpskog narodnog pokreta “Naši”, Ivan Ivanović, pušten je iz pritvora pre nekoliko dana da se brani sa slobode, pošto je prethodno uhapšen pod optužbom za širenje nacionalne i verske netrpeljivosti i javnog poziva na linč. Danas su pred ovim tužilaštvom u svojstvu svedoka, saslušane pojedine javne ličnosti koje su se našle na ovom spisku od 30 najvećih “srbomrzaca”. Saslušanje je obavljeno iza zatvorenih vrata i javnost je isključena.

Poziv za današnje saslušanje dobili su glumica Mirjana Karanović, pevačica Jelena Karleuša, psiholog Žarko Korać, političar Ivan Vejvoda i direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević. Mirjana Karanović je došla u tužilaštvo u 10 sati, a nakon saslušanja nije želela da daje izjave novinarima. Nakon nje izjave tužiocu su dali Žarko Korać, Ivan Vejvoda i Borka Pavićević, dok se pevačica Jelena Karleuša nije pojavila u 11 sati, jer se trenutno nalazi u Turskoj.

Pored njih na spisku su se našli: Nikola Đuričko, Goran Marković, Svetislav Basara, Biljana Srbljanović, Miša Brkić, Jovan Bajford, Gorčin Stojanović, Latinka Perović, Branko Radun, Dragomir Anđelković, Petar Luković, Vladimir Arsenijević, Veran Matić, Nataša Kandić, Srđa Popović, Teofil Pančić, Sonja Biserko, Miljenko Dereta, Jelena Milić, Mirko Đorđević, Srbijanka Turajlić, Milovan Drecun, Nenad Lj. Stefanović, Svetlana Lukić i Nebojša Krstić. Oni će narednih dana takođe biti saslušani.

Kako se navodi u saopštenju poketa “Naši”, cilj objavljivanja spiska je “ukazivanje javnosti na sve one koji u društveno-kulturnom prostoru Srbije nekažnjeno šire govor mržnje prema srpskom narodu i čine teška krivična dela diskriminacije i širenja verske, nacionalne i etničke mržnje i netrpeljivosti, a nikada do sada nisu izvedeni pred lice pravde”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.