Svedoci vremena

VIDEO K9: U demokratskom društvu svaki građanin treba da ima svoje političko mišljenje, ali politikom treba da se bave političari, smatra Jovanka Čolak, sestričina Jovanke Broz.

0
36

Građani Srbije od uspostavljanja demokratije žive u turbulentnim političkim, ratnim i poratnim vremenima, ekonomski sve siromašniji i politički sve podeljeniji.

Brojni pripadnici starije generacije, koji su rođeni i odrastali u vreme vladavine Josipa Broza, slažu se u oceni da je njihovo detinjstvo i mladost bilo srećnije, mirnije, opuštenije i stabilnije.

Vladale su drugačije društvene vrednosti i ljudi su bili zadovoljniji, navela je Čolak, ali se vreme menja, kao i ljudi, naročito u zavisnosti od ekonomske situacije. Uspostavljanjem kapitalizma, danas su naši građani svesniji kada je u pitanju posao i materijalni opstanak, ali i političko razmišljanje.

U doba socijalizma, prema njenim rečima, politikom su se bavili političari, a obični građani joj nisu posvećivali mnogo pažnje u svakodnevnom životu.

Socijalizam je bio sistem u kojem su političari brinuli o tome da svi građani u toj bivšoj, jednopartijskoj državi žive od svog rada podjednako dobro, navela je Čolak. To je, međutim, jedna od zaboravljenih vrednosti koja je trebala da bude usvojena i u sistemu koji je nasledio vreme Josipa Broza.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.