Svedočanstva o zločinama u Sremu 1942.

VIDEO K9: Potresna i poučna izložba o zločinima ustaške tvorevine, Nezavisne države Hrvatske u Sremu 1942. godine privlači pažnju posetilaca Arhiva Vojvodine.

0
15

Izložba arhivskih dokumenata „Ustaški zločini u Sremu 1942. godine – akcija Viktora Tomića“ koja je pre pet dana otvorena povodom 80 godina od stradanja Srba u Sremu, privlači pažnju posetilaca Arhiva Vojvodine.

Reč je o svedočanstvu zločina pripadnika takozvane Nezavisne države Hrvatske počinjenih u Sremu pre 80 godina, kada je za samo dva meseca ubijeno oko 6.000 Srba, među kojima i jedan od naših najvećih slikara Sava Šumanović.

Pored pogroma, iz Srema je tokom Drugog svetskog rata u logore u Hrvatskoj, posebno u Jasenovac, odvedeno i ubijeno 11.000 Srba i 2.000 Jevreja. Među više od 40 miliona dokumenata koje čuva Arhiv Vojvodine su i ona u Fondu F 183 koje je 1945. i 1946. godine prikupila Komisija za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača u AP Vojvodini, među kojima su i dokumenti koji se odnose na akciju Viktora Tomića sprovedenu tokom avgusta i septembra.  

Među stotinama dokumenata koji su postavljeni na ovoj izložbi su i potresna svedočenja na koja posetioci teško mogu ostati ravnodušni, poput stradanja našeg velikog slikara Save Šumanovića.

Jedan ustaški ideolog je u ono vreme govorio da jednu trećinu Srba treba pokrstiti, jednu proterati i jednu streljati, a ova izložba pokazuje šta je to u praksi značilo, zaključio je Kuzmanović. Izložba „Ustaški zločini u Sremu 1942. godine – akcija Viktora Tomića“ otvorena je do 1. septembra.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.