Svečanom akademijom SUBNOR obeležio Dan oslobođenja Novog Sada

Povodom obeležavanja 79. godišnjice oslobođenja Grada Novog Sada od fašističke okupacije u Drugom svetskom ratu, SUBNOR Grada Novog Sada organizovao je svečanu akademiju.

0
33

Tom prilikom, prisutne u Domu vojske pozdravio je zamenik gradonačelnika Novog Sada Igor Crnobarac koji je ukazao na važnost negovanja istorije i antifašističke tradicije.

Kao i svake godine, 23. oktobra, nizom prigodnih programa slavimo jedan od najznačajnijih datuma u istoriji našeg grada. Ova svečanost je prilika da istaknemo da posvećenost i predanost slobodi, miru, napretku i zajedništvu svih ovih godina predstavljaju naše ključne vrednosti koje su nas do sada vodile i koje su nam važne vodilje za budućnost. Naša je obaveza da ne zaboravimo sve one koji su dali život u borbi za oslobođenje Novog Sada koji danas korača koracima slobode i pokazuje da je grad kojim bi se naši slavni preci ponosili. Moderan grad koji raste i razvija se, a njegovi stanovnici žive u zajedništvu, poštujući međusobne različitosti i negujući svoju antifašističku tradiciju“, izjavio je Igor Crnobarac.

U okviru programa Svečane akademije, zamenik gradonačelnika je, u ime gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića, primio najviše priznanje SUBNOR-a Srbije „Veliko hvala“ za doprinos u razvijanju i osavremenjivanju tradicija oslobodilačkih i odbrambenih ratova i očuvanju tekovina antifašističke borbe Srbije.

Predsednik SUBNOR-a Grada Novog Sada Milovan Vujić istakao je da zahvalnost za to što 79 godina živimo u slobodi dugujemo borcima Narodnooslobodilačke vojske i saborcima iz Crvene armije koji su oslobađali Srbiju, Beograd i Novi Sad u II Svetskom ratu.

-SUBNOR sa ponosom čuva i razvija kulturu sećanja na našu slavnu partizansku i antifašističku prošlost. Žrtve koje su građani Novog Sada podneli tokom četiri godine fašističke strahovlade obavezuju nas da nikada ne zaboravimo da su mržnja, zlo i nasilje koje iz njih proističe, dela koja ne smeju da se ponove. Poštovanje prema njima je naša obaveza prema budućnosti. Imajući u vidu nemerljiv značaj ovog datuma, svake godine ga dostojanstveno obeležavamo jer smatramo da sećajući se i učeći o našoj prošlost mi zapravo gradimo budućnost – istakao je Milovan Vujić naglasivši da važnu ulogu u negovanju kulture sećanja imaju mladi koji svojim vršnjacima, ali i generacijama koje dolaze, treba prenesu sve važne istorijske činjenice i antifašističke poruke, kako se zlodela prošlosti nikada više ne bi ponovila.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.