Svečano u kasarni Jugovićevo povodom Dana 1. brigade Kopnene vojske

VIDEO K9: Povodom obeležavanja Dana Prve brigade Kopnene vojske održana je prigodna svečenost u kasarni „Jugovićevo“.

213

Svečanost povodom obeležavanja Dana Prve brigade Kopnene vojske održana je u kasarni „Jugovićevo“, na kojoj je izvršena smotra vojske i naoružanja.

Dan Prve brigade Kopnene vojske, 9. novembar, obeležava se u znak sećanja na dan kada je 1918. godine prva jedinica Sedmog pešadijskog puka Vojske Kraljevine Srbije, predvođena majorom Vojislavom Bugarskim, oslobodila Novi Sad.

“Svim pripadnicima Prve brigade kopnene vojske, u ime svih Novosađana i u ime slobodarskog Novog Sada, stradalnog grada, ali i grada heroja, čestitam Dan brigade. Mi zaista ovu brigadu doživljavamo kao deo nas, i zajedno činimo neraskidivu celinu, a nije ni čudo što je Prva brigada KoV za svoj dan odabrala upravo datum kad je Novi Sad pre tačno 101 godinu oslobođen. Tada je sloboda došla u ove krajeve i stvoreni su uslovi da se regija koju danas nazivamo Vojvodina, prisajedini matici Srbiji”, izjavio je Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

Vojnoj svečanosti prisustvovali su brojni gosti, predstavnici Vojske Srbije, Ministarstva odbrane, Srpske pravoslavne crkve i boračkih organizacija.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je rekao da je veoma zadovoljan saradnjom sa Vojskom Srbije koja će, kako je naveo, jačati u budućnosti, jer je zajednički cilj da se vojska osnaži i da joj se vrati slava koju je imala, što se poslednjih godina, prema njegovim rečima, intenzivno i dešava.

Brigadni general komandant Prve brigade Kopnene vojske Zoran Nasković kazao je da su novembarski događaji iz 1918. godine nezaobilazni segment naše prošlosti i da treba da budemo ponosni na ovaj dan. „Bez poštovanja prošlosti teško ćemo razumeti sadašnjost, a još manje koračati u budućnost“, dodao je Nasković.

U sklopu obeležavanja Dana Prve brigade kopnene vojske, upriličeno je i otkrivanje spomen-ploče generalu majoru Mladenu Bratiću u Spomen sobi u vojnom kompleksu u Dunavskoj ulici.

Bratić je poginuo na borbenom zadatku 2. novembra 1991. godine u Vukovaru kao komandant Novosadskog korpusa.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.