Svečano obeležena 171. godina od Majske skupštine

VIDEO K9: Svečanost povodom 171. godine od Majske skupštine u Sremskim Karlovcima, na kojoj je 13. i 15. maja 1848. godine proglašeno stvaranje Srpske Vojvodine, održana je sinoć u zgradi Pokrajinske vlade.

214

Na svečanosti povodom 171. godine od Majske skupštine u Sremskim Karlovcima održane 13. i 15. maja 1848. godine na kojoj je proglašeno stvaranje Srpske Vojvodine, po prvi put su uručena Pokrajinska priznanja za 2018. godinu u oblasti nauke i umetnosti.

Priznanje „Milutin Milanković“ dobio je predsednik Ogranka SANU u Novom Sadu akademik Stevan Pilipović, a Zvonku Bogdanu uručeno je Priznanje u oblasti umetnosti „Pavle Jovanović“.

Zahvalivši se na dobijenoj nagradi, akademik Stevan Pilipović izjavio je da je ponosan jer je dobitnik nagrade koja nosi ime velikog naučnika Milutina Milankovića.

Dobio sam mnogo nagrada, ali ova ima posebnu težinu jer je stigla od ljudi iz mesta gde živim i stvaram, kazao je Zvonko Bogdan.

Majska skupština 1848. godine bila je preteča i svojevrstan uvod u istorijski prelomni dan, 25. novembar 1918. godine, kada je ostvaren san o ponovnom spajanju dva do tada neprirodno razdvojena naroda, Dan Prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, rekao je na svečanosti predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

“Ono što obeležavanje ovog 15. maja razlikuje od obeležavanja iz prethodnih godina i decenija, jeste što to, konačno, činimo institucionalno”, istakao je Mirović.

Svečanosti u Pokrajinskoj vladi povodom 171. godine od održavanja Majske skupštine prisustvovali su predstavnici republičke i pokrajinske vlasti, predstavnici nacionalnih saveta nacionalnih manjina, diplomatskog kora i drugi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.