Svečano obeležen Dan Garde Vojske Srbije

Dan garde i 186 godina od njenog osnivanja svečano je danas obeleženo u kasarni “Dedinje”, a predsednik Srbije istakao je da su pripadnici Garde zaslužili divljenje i poverenje svih građana.

2278

Predsednik je rekao oni, koji danas čine tu elitnu plavu jedinicu, čuvaju nasleđe o kome govore odličja kojima vam se država i narod zahvaljuju za sve što ste činili i činite. 

Predsednik je naglasio da Garda Vojske Srbije podiže standarde obučenosti i kreativnosti u svetskim razmerama, što je čini elitnom jedinicom, ne samo naše vojske, već jednom od elitnih jedinica uopšte, te da u današnjim uslovima i okolnostima, ta jedinica izvršava uspešno sve postavljene zadatke, susreće se sa izazovima koje donose sve tri misije Vojske Srbije, oslanjajući se na svoje časno nasleđe i ponosno čuvajući otadžbinu.

“Uveren sam da ćete i u narednom periodu, kao pripadnici Garde, odgovorno izvršavati sve svoje težišne zadatke koji su od vitalnog značaja za sistem odbrane zemlje, uz dalje unapređenje sistema komandovanja na svim nivoima. Nastavite da dajete svoj vidljiv doprinos jačanju ugleda Vojske Srbije.Dozvolite mi da, u ume svih građana Srbije, čestitam gardistkinjama i gardistima Dan njihove jedinice”, rekao je Nikolić, odajući zasluženo priznanje svim pripadnicima Garde VS.

Posebno je istakao učešće Garde na vojnim paradama u Moskvi i Pekingu povodom 70. godišnjice pobede nad fašizmom, kada je Srbija, kako je naveo, ponosno predstavilasvoje antifašističko nasleđe i demonstrirala jedinstveni strojevi korak vojnika Srbije.

“Ova jedinica je u prethodnoj godini ostvarila zavidne rezultate realizujući čak 238 vojnih počasti, 27 nastupa Reprezentativnog orkestra Garde, 2 egzercira, 6 počasnih artiljerijskih paljbi, prevoženje 162 strane vojne delegacije kao i 226 aktivnosti u Reprezentativnim objektima”, rekao je predsednik.

Pripadnici Garde aktivno su uključeni u izgradnju mira u regionu i svetu. U multinacionalnim operacijama pod mandatom Ujedinjenih nacija u Libanu i Centralnoafričkoj Republici, trenutno se nalazi sedam pripadnika Garde.

Misija naše vojske o izgradnji mira u regionu i svetu visoko je rangirana u svesti pripadnika Garde”, rekao je Nikolić.

Istakao je činjenicu da se više od 80 odsto profesionalnih vojnih lica iz sastava Garde izjašnjava za učešće u multinacionalnim operacijama.

Predsednik je naglasio da tokom Velikog rata, koji je uz nezapamćeno stradanje našeg naroda iznedrio i velike ljude – vojvode i redove podjednako, nastala su i vrhunska umetnička dela u slikarstvu, književnosti, fotografiji, filmu, ali i u primenjenoj muzici.

Prema njegovim rečima, danas je reprezentativni orkestar Garde čuvar muzičke tradicije, ponosne i značajne za sveukupnu kulturu Srbije, a da “sjajne kompozitorske bravure vojničkih marševa i prigodnih melodija danas spadaju među najuvaženiju primenjenu vojnu muziku na svetu, a interpretacija našeg gardijskog orkestra doživljava izuzetne hvale za disciplinu, uvežbanost i veštinu izvođenja.

Nikolić je naveo i da smo dužni da pamtimo i poštujemo nesalomivu snagu i volju gardista koji su pre jednog veka načinili izuzetan podvig., u zimu 1915. i 1916. godine, tokom povlačenja prema Grčkoj, gardisti su na rukama nosili svog ostarelog i obolelog kralja Petra Prvog Karađorđevića preko zaleđenih albanskih planina.

“Tih dana, na sličan način su zbrinuli i vrhovnog komandanta Srpske vojske, prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića, koji je u Skadru teško oboleo. Uzdajući se u svoje gardiste, odbio je ponudu saveznika da ga brodom evakuišu u Italiju. Ostao je uz svoju vojsku da deli njenu sudbinu. Gardisti su ga na rukama nosili kroz neprolaznu Albaniju sve do Drača”, rekao je predsednik.

Dodao je da su tada, jedva oporavljeni gardisti,  20. jula 1916. godine, prebačeni sa Krfa u Solun gde učestvuju u operacijama na pravcu Kajlar-Vlaho-Klisura. Potom su hrabro jurišali tokom proboja Solunskog fronta i gonjenju neprijatelja sve do oslobođenja Srbije.

Na Đurđevdan 1830. godine, vrhovni knjaz Srbije Miloš Obrenović uputio je raspis starešinama ondašnjih nahija za zahtevom da mu “iz zadružnih i imućnijih kuća, po stasu i ugledu, odaberu mladiće za njegovu Gardu”. Idvajajući ih od “prostih vojnika”, knez je lično postavio uslove za odabir gardista-  “svi odreda da su zdravi, neoženjeni i u svakom pogledu primereni momci, nepijanice i nevetrogonje i ako je mogućno, da budu pismeni”.

 

Predsednik je naveo i da su tokom Drugog svetskog rata gardisti delili sudbinu zemlje i naroda, a da se okončanjem Aprilskog rata 1941. godine, jedan deo oficira Garde pridružio pokretu Jugoslovenske vojske u otadžbini, a drugi su, u okviru Glavnog štaba Narodnooslobodilačkih partizanskih odreda Jugoslavije, činili jedinice Vrhovnog štaba. Od tih gardista osmorica su proglašeni za narodne heroje, a nedugo zatim i sama jedinica je odlikovana Ordenom narodnog heroja.

 

 

“Za sve što Garda čini i radi, za postignute rezultate i ulože ogroman truf koji služi na ponos građanima naše otadžbine, odajem zasluženo priznanje svim pripadnicima jedinice Garde Vojske Srbije. Vrlo dobro, živela Srbija”, rekao je predsednik.

Komandant Garde general major Milomir Todorović naveo je da u gotovo dvovekovnom nizu značajnih događaj, jubileja i povoda u kojima Garda ima svoje značajno mesto i ulogu, jasno se i nedvosmisleno ocenjuje i ističe da ona daje izuzetno veliki doprinos da Vojska Srbije ostane institucija kojoj se najviše veruje.

“Ugled naše jedinice je nesporan i vremenom postaje sve veći, čime doprinosi sveukupnoj stabilnosti Srbije. Na Đurđevdan, 6. maja, želimo da se prisetimo naših početaka i istaknemo samo one najbitnije odrednice kao orijentire u budućem radu”, rekao je Todorović.

Svečanosti su prisustvovali i ministar odbrane Zoran Đorđević, načelnik Generalštaba Vojske Srbiej general Ljubiša Diković, visoke zvanice, kao i mnogobrojna rodbina i prijatelji gardista, dok su izložena i vozila u kojima se vozio Tito- dva mercedesa pulmana sa šest vrata, rols-rojs i beli pinc gauer, koji je prevezao njegovu svetost patrijarha Pavla do počivališta.

Upriličena je i smotra jedinica Garde, kao i defile borbenih vozila, artiljerijskih oruđa.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.