Svečano na Savindan u Gimnaziji Laza Kostić

VIDEO K9: Povodom školske slave Savindana od petka se u našim školama održavaju svečanosti u čast zaštitnika obrazovnih ustanova u Srbiji. Svečanu akademiju pripremili su i učenici Gimnazije Laza Kostić.

321

Školska slava, Sveti Sava proslavljena je i ove godine u novosadskoj Gimnaziji Laza Kostić.

Upriličen je slavski obred uz sečenje slavskog kolača, kao i svečana akademija za brojne goste i prijatelje škole. U školskom pozorištu učenike već treću godinu za svečane akademije pripremaju profesori ove gimnazije.

“Inače, ove godine smo ispričali jedan antički mit o Orfeju koji odlazi u podzemlje po svoju mrtvu dragu. Ovaj svima poznat mit je samo okvir za našu priču o četiri velika srpska pesnika koje svi rado čitamo. Negde u našem iščitavanju smo pronašli da je svaki od njih imao svoju nedohvatnu ljubav, koja je bila njegova muza, inspiracija i koja je, zapravo, izodila tu veliku poeziju koju danas čitamo”, rekla je Svetlana Petrović, profesorka Srpskog jezika i književnosti.

Branko Radičević, Jovan Dučić, Matija Bećković i Branko Miljković bili su inspiracija za temu svečanosti povodom Savindana ove godine.

Školsku slavu proslavile su sve novosadske osnovne i srednje škole, a u Gimnaziji “Jovan Jovanović Zmaj” održana je centralna Svetosavska svečana akademija na kojoj su učenicima uručene svetosavske nagrade.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.