Svečano na Savindan u Gimnaziji Laza Kostić

VIDEO K9: Povodom školske slave Savindana od petka se u našim školama održavaju svečanosti u čast zaštitnika obrazovnih ustanova u Srbiji. Svečanu akademiju pripremili su i učenici Gimnazije Laza Kostić.

353

Školska slava, Sveti Sava proslavljena je i ove godine u novosadskoj Gimnaziji Laza Kostić.

Upriličen je slavski obred uz sečenje slavskog kolača, kao i svečana akademija za brojne goste i prijatelje škole. U školskom pozorištu učenike već treću godinu za svečane akademije pripremaju profesori ove gimnazije.

“Inače, ove godine smo ispričali jedan antički mit o Orfeju koji odlazi u podzemlje po svoju mrtvu dragu. Ovaj svima poznat mit je samo okvir za našu priču o četiri velika srpska pesnika koje svi rado čitamo. Negde u našem iščitavanju smo pronašli da je svaki od njih imao svoju nedohvatnu ljubav, koja je bila njegova muza, inspiracija i koja je, zapravo, izodila tu veliku poeziju koju danas čitamo”, rekla je Svetlana Petrović, profesorka Srpskog jezika i književnosti.

Branko Radičević, Jovan Dučić, Matija Bećković i Branko Miljković bili su inspiracija za temu svečanosti povodom Savindana ove godine.

Školsku slavu proslavile su sve novosadske osnovne i srednje škole, a u Gimnaziji “Jovan Jovanović Zmaj” održana je centralna Svetosavska svečana akademija na kojoj su učenicima uručene svetosavske nagrade.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.