Svečano i radno u Crvenom krstu

VIDEO K9: Povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, u Gradskoj kući su uručene plakete davaocima koji su u prethodnoj godini ostvarili pravo na priznanje za 50, 75 i 100 puta datu krv, kao i kolektivima - dobitnicima plakete „Široko srce“.

284

Za ostvarenih 100 davanja plaketu je dobilo pet davalaca krvi, za 75 davanja 25 davalaca, a za 50 davanja 58 davalaca. Plaketu „Široko srce“ za 2016. godinu dobilo je devet kolektiva.

U Novom Sadu je, prema rečima sekretara gradskog Crvenog krsta Dragana Lazića, tokom 2017. godine prikupljeno preko 13.000 jedinica krvi, a bilo je oko 2400 prvih davanja. Osim ovih, Crveni krst ovog leta organizovaće svoje redovne akcije.

“5. jula iz našeg grada u odmaralište Crvenog krsta ,,Krista Đorđević” u Baošićima na moru će krenuti 94 naših sugrađana, malih sugrađana iz socijalno ugroženih porodica koji će eto 10 dana uživati na moru, mi ovaj projekat zovemo preventivni oporavak dece na moru”, rekao je Lazić.

Ove godine će preko Crvenog krsta krajem avgusta naš grad ugostiti 50-ak dece sa Kosova i Metohije osnovnoškolskog uzrasta. Volonteri iz našeg grada imaće aktivnosti i ovog leta.

“U letnjem periodu ćemo organizovati i odlazak naših mladih volontera na obuke edukacije u regionu se dešavaju kampovi, to su kampovi u Skoplju, Osjeku, Tuzli, Banjaluci,a ove godine ćemo imati čast da nacionalno društvo Crvenog krsta Srbije na međunarodnom kampu predstavlja koji će biti na Kipru predstavlja naš volonter Nemanja Kovačević, taj kamp će se desiti u julu mesecu”, naveo je Lazić.

Jedna od osobenosti Crvenog krsta Novog Sada je i kuhinja na točkovima, istakao je Lazić, gde svakog radnog dana na 25 kućnih adresa odnose kuvane obroke koji se sastoje od pola litre kuvanog obroka i vekne hleba od 300 grama.

“Što se tiče Narodne kuhinje ona 15. juna prelazi na letnji režim rada, znači radiće od pola deset do pola dvanaest da bi izbegli visoke temperature i radiće do 15. septembra. Inače, svakog radnog dana u narodnoj kuhini se podeli 600 kuvanih obroka, 336 kuvanih obroka je u Futoškoj broj 14 u objektu Narodne kuhinje Crvenog krsta Novog Sada i drugi punkt je u Futoškoj broj šezdeset sedam”, naveo je Lazić.

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi Crveni krst Novog Sada obeležava kao i prethodnih godina brojnim tribinama, svečanostima i manifestacijama, kao i fokusom na globalnu medijsku kampanju radi podizanja javne svesti za potrebom i važnošću sigurne i blagovremene snabdevenosti krvlju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.