Svečani prijem za naučnice

VIDEO K9: 11. februar je Međunarodni dan žena i devojaka u nauci ustanovljem sa ciljem ravnopravnog učešća žena i devojaka u naučnim krugovima. Ovim povodom danas je u Holu Pokrajinske vlade priređen prijem za najistaknutije naučnice Univerziteta u Novom Sadu.

0
18

Povodom Međunarodnog dana žena i devojaka u nauci, danas je u Holu Pokrajinske vlade priređen prijem za najistaknutije naučnice Univerziteta u Novom Sadu.

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, Prof. dr Zoran Milošević, istakao je da je na svetskom nivou udeo žena u nauci iznos 33 odsto, a u Srbiji, kada se govori o naučnim institutima, udeo žena je iznad 60 odsto.

Pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Dragana Milošević, naglasila je da je neophodno istrajati u nastojanjima da se razbiju predrasude i uklone prepreke za mnogo veću zastupljenost žena i devojaka u nauci.

Dekanica Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, prof. dr Snežana Brkić, istakla je da celokupno srpsko zdravstvo počiva na ženama i ukazala na podatak da je na tom fakultetu čak 80 odsto studentkinja.

Ujedinjene nacije proglasile su 11. februar za Međunarodni dan žena i devojaka u nauci s ciljem ravnopravnog učešća žena i devojaka u naučnim krugovima.

Globalno, žene su i dalje manje plaćene, ređe napreduju, dobijaju manje projekata i češće napuštaju karijeru u nauci od muškaraca koji su jednako kvalifikovani.

Prema podacima UNESKO-a (2014–2016), samo oko 30 odsto devojaka bira studije u oblastima nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike. Po toj statistici, vrlo mali broj devojaka studira informaciono-komunikacione tehnologije (tri odsto), prirodne nauke, matematiku i statistiku (pet odsto) i inženjerstvo (osam procenata).

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.