Svečana akademija povodom 9. maja

0
253

U Domu vojske je održana svečana akademija povodom Dana pobede na fašizmom. Svečanost obeležavanja dana pobede u II svetskom ratu organizovao je Savez udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata Vojvodine.

“Kroz borbu u Drugom svetskom ratu fašizam je napravio jedno veliko zlo, najveće zlo 20. veka. Uništavani su narodi, stradale su generacije i generacije, naša zemlja je dala jedan veliki doprinos jer smo bili jedini, osim Sovjetskog Saveza i Velike Britanije koja je vodila krvavu borbu protiv naci fašizma”, istakao je Svetomir Atanacković, predsednik SUBNOR AP Vojvodine.

Ovakve manifestacije, rekao je predsednik SUBNOR-a Vojvodine, od velikog su značaja, jer se njihovim održavanjem pokušava stati na put kvazi-istoričarima, koji nastoje da izmene istoriju i da umanje značaj zalaganja srpskog naroda u borbama za vreme Drugog svetskog rata.

“Ne može se dozvoliti da bilo ko prekraja istoriju da bilo ko minimizira narodnooslobodilačku borbu. Naša deca moraju znati ko su i ko su im bili preci, moramo čuvati tekovine i negovati tradiciju oslobodilačke borbe, to činimo i to ćemo činiti i u budućnosti”, kazao je Atanacković.

Širom Evrope danas se slavi sećanje na dan kada je nacistička Nemačka, pre 74 godine, potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu.

U glavnom gradu Rusije održana je velika vojna parada, koja se na na Crvenom trgu u Moskvi održava po istom modelu kao prva parada koja je održana 1945. nešto više od mesec dana pošto je Nemačka kapitulirala.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.