Sve više turista u Novom Sadu tokom cele godine

VIDEO K9: Novi Sad je tokom 2016. godine posetilo skoro 175 hiljada turista, što je za 15 % više u odnosu na 2015. godinu, pokazuju poslednji podaci Republičkog zavoda za statistiku Srbije.

0
303

Prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije, na teritoriji Grada Novog Sada u 2016. godini ukupno je boravilo 174.489 turista, što predstavlja porast u odnosu na isti period prethodne godine za 15,3 %.

I dalje je prisutan trend da su turisti mahom stranci, dok je nepunih 68 hiljada bilo domaćih turista.

Prosečna dužina boravka turista u 2016. godini iznosila je nešto više od dva dana.

Na osnovu podataka dobijenih od 21 hotela i 6 drugih objekata za smeštaj, u Novom Sadu je u 2016. godini najviše turista došlo i ostvarilo noćenje iz Srbije, zatim iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Nemačke, Mađarske, Bugarske, Rumunije, Italije, Poljske.

Info centre Turističke organizacije Grada Novog Sada je 2016. godine posetilo ukupno 5.691 turista iz 75 zemalja, a od toga 5.227 stranih turista i 464 turista iz Srbije. Među strancima, najbrojniji su bili turisti iz Turske, zatim Nemačke, Rusije, Francuske, Španije, Velike Britanije, Italije, Izraela, Poljske, Hrvatske. Prve tri vanevropske zemlje su SAD, Kanada i Australija. Najviše poseta bilo je u avgustu (1.047), zatim u julu (795) i septembru (683).

Porast broja noćenja domaćih i stranih turista u Novom Sadu uticao je na povećanje naplate boravišne takse koja je u 2016. godini veća za preko 7 miliona u odnosu na 2015.

Novi Sad se pokazao kao City Break destinacija u koju dolaze turisti tokom cele godine. Zbog velikih događaja tokom leta svakako da je jul mesec na vodećem mestu kada je naplata boravišne takse u pitanju, ali nakon njega je novembar, zatim oktobar što pokazuje da je Novi Sad bogat velikim brojem događaja, kongresa, takmičenja koje privlače sve veći broj turista.

Novi Sad je u toku novogodišnjih i božićnih praznika bio među najpoželjnijim destinacijama u regionu, jer je pružao raznolike sadržaje u celom gradu, od Winter festa na Trgu slobode, Ledene šume i klizališta u Dunavskom parku.

Organizovane su i dve Nove godine na četiri lokacije, Dunavskom parku, Trgu Republike, Studiju M, Trgu slobode.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.