Sve više Roma upisuje fakultete

VIDEO K9: Od kako je počela Dekada Roma, broj studenata romske populacije povećava iz godine u godinu, ali nažalost nema tačnih podataka o tome koliko romskih studenata je nakon upisa, fakultet i završilo, kažu u Udruženju romskih studenata.

0
572

“Ono što u Kancelariji, tj. Udruženje romskih studenata prati jesu studenti na Medicinskom fakultetu, jer imamo obrazovni program stipendiranja i letnje škole, ali svakako pored Medicinskog fakulteta upisuju se i visoke škole za obrazovanje vaspitača, kako u Vršcu tako i u Novom Sadu i drugi fakulteti kao što su Ekonomski i Fakultet tehničkih nauka i slično”, rekla je Jasmina Drmank iz Udruženja romskih studenata.

Studenti romske nacionalnosti imaju pravo na određene afirmativne mere prilikom upisa na škole i fakultete, ali primetan je trend porasta zloupotreba u ovom segmentu, kažu u Udruženju. Afirmativne mere za upis studenata romske nacionalnosti na fakultete u Srbiji sprovode se još od 2005. godine.

“Afirmativne mere za upis studenata na visoke škole i fakultete zapravo predstavljaju upis romskih studenata na prvu godinu, s tim da oni nikome ne uzimaju mesto, nego se upisuju na primer ukoliko se prima 30 studenata na budžet, studenti romske nacionalnosti će biti 31. I ono što romski studenti i studentkinje treba da urade jeste da imaju kod nacionalnog saveta romske nacionalne manjine da su pripadnici romske nacionalne manjine kako bi mogli da koriste afirmativne mere”, navela je Drmank.

Udruženje romskih studenata okuplja srednjoškolce i maturante i sa njima radi na motivaciji za nastavak školovanja, kao i mogućnostima koje su pred njima.

“Postoje različite stipendije na koje oni imaju pravo da konkurišu, a ono što od njih očekujemo jeste volontiranje u Udurženju romskih studenata, što oni svakodnevno i rade jer mi radimo i na još mnogim drugim projektima koji se tiču romske zajednice, a romski studenti pomažu kakao u učenju romskih dečaka i devojčica u osnovnim i srednjim školama tako i šire”, kazala je ona.

I pored stipendija i afirmativnih mera, Drmank kaže da je studiranje skupo i da za mnoge Rome predstavlja luksuz. Osim toga, kako bi se trend što većeg broja upisa romskih studenata na fakultete nastavio, od neprocenjive je važnosti nastavak procesa inkluzije na nižim nivoima obrazovanja, kako bi Romi uopšte i dospeli do situacije da razmišljaju o upisu na fakultet.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.